Harper Lee – Spaar de spotvogel

Door Kees de Jong 16 augustus 2015 Reacties staat uit voor Harper Lee – Spaar de spotvogel

spaar-de-spotvogelTo Kill a Mockingbird is zonder twijfel een van de beste romans van de twintigste eeuw. Niet zo gek dat schrijfster Harper Lee er een Pulitzerprijs voor ontving. De Nederlandse vertaling (door Ko Kooman) heet Spaar de spotvogel en vertelt het verhaal van Jean Louise ‘Scout’ Finch. Zij woont samen met haar vader Atticus, broer Jeremy Atticus (Jem) en donkergekleurde dienstvrouw Calpurnia in Maycomb, Alabama. Atticus is advocaat en neemt de taak op zich om Tom Robinson, een donkere jongeman te verdedigen. Deze wordt ervan verdacht een meisje uit het dorp te hebben verkracht en mishandeld.

Spaar de spotvogel speelt zich af in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De Grote Depressie zorgt voor economische onrust en dat is in het boerendorpje in Alabama niet veel anders. Daarnaast houdt het merendeel van de bevolking er racistische denkbeelden op na. Veruit de meeste dorpelingen hebben een afkeer tegen mensen met een donkere huidskleur en geven hen de schuld van alles wat niet goed is. Dat Atticus een donker persoon verdedigt is dus vrij controversieel en wordt door veel mensen in Maycomb met afgrijzen aanschouwd. Het grootste deel van Spaar de spotvogel gaat over de rechtszaak die plaatsvindt.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Scout. Ze kijkt op naar haar vader, die in haar ogen de wijsheid in pacht heeft. Calpurnia ziet ze als een vervelende stiefmoeder, maar die mening verandert naarmate de climax van het boek nadert. Ze brengt veel tijd door met haar broer Jem en in de zomer ook met Dill Harris. Hij verblijft dan bij zijn tante en maakt er een sport van om Boo Radley zijn huis uit te lokken. Hoewel Boo amper in beeld is, speelt hij een belangrijke rol in het verhaal. Hij komt nooit buiten en niemand weet daar de exacte reden voor. De kinderen zijn bang voor hem en er worden allerlei verhalen verteld om te zorgen dat ze ver uit de buurt van zijn huis blijven.

Naast de rassendiscriminatie is er nog een ander aspect dat groots wordt uitgemeten: het jongensachtige gedrag van Scout en in hoeverre dat afwijkt van de norm. Het gebrek aan een moeder heeft ervoor gezorgd dat ze zich als een tomboy gedraagt, iets dat niet kan in de ogen van de dames in het dorp.

Het verhaal is nog altijd relevant. Niet zozeer omdat we in deze tijd te maken hebben met exact dezelfde problemen, maar de manier waarop mensen ermee omgaan. Spaar de spotvogel is opnieuw uitgegeven door de Bezige Bij vanwege de publicatie van Ga heen, zet een wachter (Go Set a Watchman), waarin het leven van Scout opnieuw centraal staat. Het verhaal speelt zich echter twintig jaar na Spaar de spotvogel af.

Uitgeverij: De Bezige Bij
Aantal pagina’s: 418
ISBN-nummer: 9789023493617

Je kunt geen reactie achterlaten.