Harper Lee – Ga heen, zet een wachter

harper-lee-ga-heen-zet-een-wachterNa 55 jaar is er een tweede boek uitgekomen dat zich centreert rond Jean Louise ‘Scout’ Finch. Liefhebbers van het eerste en tot nog toe enige werk van Harper Lee kunnen het maar nauwelijks bevatten. Ga heen, zet een wachter (Go Set a Watchman) vertelt het verhaal van Scout twintig jaar na Spaar de spotvogel (To Kill a Mockingbird) maar is geen direct vervolg of een prequel.

Scout is een jonge vrouw en woont in New York, waar dingen meer geaccepteerd worden dan in Maycombm, Alabama waar ze vandaankomt. De spanningen rondom de burgerrechten in het zuiden van Amerika zijn op hun hoogtepunt. Als Scout terugkeert naar Maycomb wacht haar alles behalve een prettige thuiskomst. Ze komt erachter dat Atticus, haar vader niet meer de man is die hij ooit was, of zag ze als jong meisje de dingen vanuit een ander perspectief?

In het begin van Ga heen, zet een wachter wordt er veel teruggeblikt naar de jonge jaren van Scout. Ondertussen wordt haar relatie met jeugdvriend Henry ‘Hank’ Clinton uitvoerig besproken en gaat ze op zoek naar aanknopingspunten uit het verleden in het voor haar nieuwe Maycomb. Alles lijkt zoals het was maar als lezer krijg je het gevoel dat Scout zich er toch niet meer thuisvoelt.

Als ze tussen Atticus’ boeken een flyer met daarop de woorden ‘The Black Plague’ vindt kan ze haar ogen niet geloven. Ze woont een burgerraadvergadering bij en is met stomheid geslagen als Atticus het woord geeft aan een man die een racistisch getint verhaal ophangt. Hoe kan haar vader, die nota bene een donkere man verdedigde deze man ongestoord aan het woord laten? In paniek en geschokt rent ze weg om later verhaal te halen bij Hank, die als assistent van Atticus ook aanwezig was bij de meeting.

De rest van het boek richt zich op gesprekken tussen Scout en Hank, Atticus en haar oom dr. Finch. Scout vindt het moeilijk om te accepteren dat ze nu ze ouder is dingen anders ziet dan haar vader, die haar in haar ogen heeft bedrogen door te heulen met de ‘vijand’. Langzaam wordt het proces van onbegrip naar begrip in werking gesteld.

Ga heen, zet een wachter is iets meer dan een ruwe schets van de personages die we al kennen van het zo bekende boek. Dit nieuw verschenen deel is eigenlijk de eerste versie van het verhaal dat uiteindelijk Spaar de spotvogel werd. Om die reden alleen al dient het dan ook vanuit een andere invalshoek beoordeeld te worden. Gezien de voorkennis die al 55 jaar voorhanden was is dat lastig omdat je onbewust toch gaat refereren. De kern van dit verhaal is niet zo zeer het inleven in iemand die je begrijpt (Spaar de spotvogel), maar juist in iemand wiens ideeën haaks op die van jou staan (Ga heen, zet een wachter).

Uitgeverij: De Bezige Bij
Aantal pagina’s: 272
ISBN-nummer: 9789023497820