The Dillinger Escape Plan @ Bibelot, Dordrecht

Vijfde plaat One of Us Is the Killer is twee jaar oud en van een opvolger is nog absoluut geen sprake. Maar er is altijd een reden om te touren en The Dillinger Escape Plan is een graag geziene gast. Zo ook vanavond in de Dordtse Bibelot. Maar eerst mogen de Belgen van Raketkanon het spits afbijten (en dus niet John Coffey, die in Duitsland de avonden opende) en het mag duidelijk zijn dat het publiek het alleraardigst vind maar dat het toch écht voor de hoofdact komt.

Die hoofdact opent met ‘Prancer’, toevalligerwijs de opener van One of Us Is The Killer. Het is een verwoestende opener van een band met maar één missie: alles slopen. Dat lijkt vocalist Greg Puciato onlangs al erg letterlijk te hebben genomen: de snee op z’n voorhoofd ziet er wel erg vers uit. Overigens ziet Puciato er met het jaar meer uit als een jonge Mike Patton, maar dat terzijde. Wanneer de band ‘Milk Lizard’ (helaas zonder dat trompetje) inzet als tweede nummer, dan weet je wat voor avond het gaat worden.

Maar ook The Dillinger Escape Plan wordt ouder. En verstandiger. En zo lijkt de band in het begin wat minder verwoestend. Líjkt. Wat Puciato schreeuwt nog steeds als een bezetene de longen uit z’n lijf, spuugt sommige woorden uit alsof ze naar poep smaken en stuitert als een ADHD-er over het podium. En wat te denken van oerlid Ben Weinman? De beste man klimt en springt overal op en ook dienst gitaar gaat elke kant op.

Naast One of Us Is The Killer is er vanavond ook een hoofdrol weggelegd voor tweede plaat Miss Machine. Zeker aan het einde van de show, wanneer toppers ‘Baby’s First Coffin’ en ‘Sunshine the Werewolf’ elkaar in rap tempo opvolgen (oké, met een snippet van Cream’s ‘Sunshine of Your Love’ er tussen). The Dillinger Escape Plan laat vanavond niet alleen horen waarom ze de iconen van de mathcore zijn, maar laat dat ook zien met andermaal een fenomenale liveshow.