Iron Maiden – The Book of Souls

ironmaidentheookofsoulscd_420-315x315(Album – BMG Music) Nog nooit eerder deed Iron Maiden zo lang over het opnemen van een opvolger. Dat jaartje extra heeft de band geprobeerd goed te maken door met negentig minuten muziek aan te komen, The Book of Souls is een dubbelalbum geworden; het eerste van de mannen.

Gelukkig wist Bruce Dickinson de strijd met kanker voorlopig goed genoeg te doorstaan om de opvolger van The Final Frontier in te zingen. In combinatie met het geweldige artwork en deze tumultueuze tijden waren de verwachtingen wederom hooggespannen.

Dit maakt de band met de twee eerste nummers niet helemaal waar. ‘If Eternity Should Fail’ leunt iets teveel op synths en had zeker geen acht minuten moeten duren. Single ‘Speed of Light’ is een ambigue nummer dat aan de ene kant terug wil naar de energie van de jaren tachtig, maar door de rustige draf van deze ouwe mannen (die de galop niet meer zo aankunnen) werkt dit niet. Maar tegen de tijd dat nummer vier, ‘The Red and the Black’ ingezet wordt zijn de Britten warm. Hoewel dit nummer wat voorspelbaar aandoet voor de band, wordt het zo goed uitgevoerd dat het genieten is. Vanaf de akoestische intro tot de gitaartandem die samenwerkt met de zanglijnen, het is bijna een kwartier genieten. Het is duidelijk dat de band zich de afgelopen vijftien jaar het beste thuisvoelt in langere nummers met een duidelijke opbouw. Maar wie denkt dat de groep niet meer metal genoeg is moet eens goed naar het gitaarwerk en zeker de solo’s in het titelnummer luisteren.

De tweede plaat brengt helaas iets meer van hetzelfde. Het refrein van ‘Death or Glory’ is typisch Maiden maar het nummer zelf is wat saai. Gelukkig zit er iets meer vaart op deze tweede helft. Maar zou het achttien minuten durende ‘Empire of the Clouds’ niet zo over de top zijn met alle klassieke elementen en een wilde soloreeks die ‘The Rime of the Ancient Mariner’ probeert te evenaren dan was dit een beetje mosterd na de maaltijd.

The Book of Souls is uitstekend maar te lang. Hoe goed de band ook nog steeds is, negentig minuten kwaliteit afleveren is een uitdaging die teveel is voor Iron Maiden anno 2015.

1 Comment

 • Dit artikel staat vol aannames.
  ” …maar door de rustige draf van deze ouwe mannen (die de galop niet meer zo aankunnen) werkt dit niet.”
  – Ze gaan binnenkort 2 jaar optreden over de hele wereld. Daar zullen ze ook hun oude repertoire aandoen.

  ” Maar tegen de tijd dat nummer vier, ‘The Red and the Black’ ingezet wordt zijn de Britten warm”
  – Eerst worden nummers opgenomen, later de volgorde bepaalt.

  ” Het refrein van ‘Death or Glory’ is typisch Maiden maar het nummer zelf is wat saai.”
  – Definieer saai?

  “en een wilde soloreeks die ‘The Rime of the Ancient Mariner’ probeert te evenaren..”
  – Zover ik weet willen ze niks evenaren, dat is een aanname.

  ” negentig minuten kwaliteit afleveren is een uitdaging die teveel is voor Iron Maiden anno 2015.”
  – Aanname 300. Je weet dat er in de studio vaak meer gemaakt wordt dan uiteindelijk het album haalt?
  Definieer kwaliteit?

  Met een roze bril een cd in de speler stoppen. Zorgt al voor 2 punten aftrek.

Comments are closed.