Incubate 2015 tiplijst

Incubate is misschien wel het favoriete festival van onze redactie, met elk jaar weer een dijk van een line-up, zowel qua ‘grote namen’ en helden als opkomende acts. Zo ook dit jaar. En omdat iedereen wel zijn of haar weg weet te vinden naar helden als Melvins, Converge en Merzbow en de bekendere namen als Unknown Mortal Orchestra, Mercury Rev + Orchestra en Mark Kozelek / Sun Kil Moon staan hieronder een aantal aanraders in de categorie ‘dít moet je écht zien’.

Kiss the Anus of a Black Cat Gitzwarte, duistere maar vooral eigenwijze muziek. Op ‘Hewers of Wood, Drawers of Water’ was het occulte folk, op ‘Weltuntergangsstimmung’ komen daar ineens The Cure gitaren, Sisters of Mercy toetsen en een drumcomputer bij en de vraag is welke kant het op nieuwe plaat ‘To Live Vicariously’ op gaat. Onze gok is iets in de richting van Darkwave Dronepunk. Maar dat kan met frontman Stef Irritant ook wel eens heel anders uitpakken. Maandag 14 september, Midi: 21:00 – 22:00

Cartographer De mannen van Cartographer spelen een thuiswedstrijd, maar dat hebben ze te danken aan hard werken! De progressieve postrock met hier en daar mathrock invloeden van het vijftal is van grootse klasse en dat mochten de heren al eens demonstreren als support-acts van bijvoorbeeld Frames en Karnivool. Met debuutplaat ‘A Sea of Sunshine’ nu een krap jaar onder de arm kunnen we niets anders dan een strakke show verwachten. Woensdag 16 september, Little Devil: 21:30 – 22:15

Bast De legende gaat dat het Britse drietal van Bast een blender in de oefenruimte heeft staan. De heren mixen namelijk feilloos avant-sludge, progressive death en UK doom tot een sterk geheel. Wat heet: debuutplaat ‘Spectres’ is een immense trip en voelt alsof je aan je ballen door een glasbak getrokken wordt terwijl tegelijkertijd je schedel ingeslagen wordt. Smerig! Woensdag 16 september, Little Devil 22:45 – 23:45

Three Trapped Tigers Het muzikale spectrum van deze Britse instrumental noiserockers is zo breed dat je niet verwacht dat de favoriete band van Three Trapped Tigers niemand minder dan Deftones is. De heren stuurden frontman Chino Moreno ooit een Deftones cover en wat volgde was een slot als support voor de gehele Europese tour. Verwacht veel noise, geen vocalen, meer noise, veel synths en een ziekelijk goede drummer. Donderdag 17 september, Midi: 20:00 – 20:45

Dead Neanderthals Dit duo speelt een sort van thuiswedstrijd, ook al komen ze uit Nijmegen en niet uit Tilburg zelf. De noemer ‘intense free-jazz noise’ klinkt oneerbiedig, maar ‘herrie’ klinkt nóg oneerbiediger. Hard is het zeker, net als absurd en bizar, maar het allertofste is dat de heren met hun instrumenten vechten en er méér uithalen. Een optreden van deze heren kan je omschrijven als een allesvernietigende tour de force en dat is lekker man! Donderdag 17 september, Midi: 21:15 – 22:00

We Never Learned To Live ‘Post-rock inspired cathartic misery’, zo omschrijven de heren uit Brighton, UK zichzelf. En dat is ook wel logisch: de post-hardcore van WNLTL is doorspekt met post-rock invloeden en de vocalen klinken soms zó hopeloos, zó emotioneel. Dit is eigenlijk gewoon de beste screamo wat er in 2000 niet was, maar dan in het jasje van 2015. En nog één ding: Debuutplaat ‘Silently, I Threw Them Skyward’ is een kanshebber voor de jaarlijstjes hoor. Vrijdag 18 september, Dudok: 19:45 – 20:15

Sóley Droevige, bij vlagen duistere singer-songwriter uit IJsland. Handen opsteken als je het kent! Nee, het was dan ook rustig bij de vorige shows van Sóley Stefánsdóttir, maar een plekje op Incubate is zeer terecht. Stefánsdóttir heeft zich op nieuwe plaat ‘Ask the Deep’ laten beïnvloeden door duivels, maar begrijp d’r niet verkeerd: ze zoekt geen eenheid, het doel van de gitzwarte nummers is duivelsuitdrijving. Ja, zo komen we ergens. Live is het onheilspellend, somber, zwaar, maar ook snaarstrak en foutloos. Zaterdag 19 september, Muzentuin: 20:30 – 21:30