Steen @ De Helling, Utrecht

2015 was voor Steen het jaar van zijn comeback (of cumbek zoals hij het zelf zou zeggen). Na nagenoeg drie jaar niks van hem gehoord te hebben bleek hij na een hoop persoonlijke ellende toch weer bezig te zijn met een nieuw album. Baby zag begin juni al het daglicht, maar toch is vanavond pas de officiële releaseshow in zijn hometown Utrecht. Naast dat album verscheen er dit jaar ook een documentaire over de rapper die een geregisseerd inzicht geeft in het leven en de problemen van Steen. Genoeg reden voor een goed feestje en om helemaal ‘faktap’ te raken.

“Ik tel tot drie en dan roepen jullie kanker. Eén twee drie: KANKER! Eén twee drie: KANKER! Als ik zeg kan-ker zeggen jullie Steen Steen. Kan-ker: STEEN STEEN! Kan-ker: STEEN STEEN!” Op gepaste wijze wordt Steen welkom geheten door de dienstdoende MC en een redelijk opgefokt publiek. Het is duidelijk dat de meeste mensen hier gekomen zijn om een avondje ongegeneerd de grove bek open te trekken en ieder woord met een twijfelachtige lading luidkeels mee te scanderen.

Steen komt rustig het podium opgewandeld: “Laat je horen voor je favoriete tumoren!” De eerste paar nummers worden goed overgebracht maar Steen komt zeer kalm en rustig over. Deze kalmte blijkt al snel gezonde spanning want iets verder in de set begint hij ongegeneerd tegen zijn eigen publiek te kankeren en vuilgebekte grappen te maken. Hij komt losser en neemt daarin het publiek steeds meer met zich mee. Hier komen de mensen voor: een rapper die (naar eigen zeggen) geen fok geeft, zelfs niet om de mensen en het publiek om hem heen.

De track “Alles Goed” laat Steen op de helft stopzetten. Hij schreef het nummer toen zijn vader door een hersenbloeding in coma raakte. Helaas is zijn vader hier pas aan overleden, dit is hem blijkbaar op het moment nog te vers en wil dan ook het nummer niet afmaken. Liever gaat hij verder met waar hij goed in is: naar de klote gaan. Er worden drie jongens het podium opgehaald om een halve liter bier te atten, de winnaar krijgt een prijs. Deze wedstrijd is een opmars naar zijn bekende bierdrink-anthem: “Bier”.

Steen gaat door zijn hele catalogus heen en we worden zelfs nog getrakteerd op wat Kadaverraps met zijn vriend Spinal erbij. Hij begon met een logische en gezonde nerveusheid, maar al snel herinnert Steen zich dat hij helemaal geen fok geeft, waardoor hij zich lekker kan laten gaan en daarin de zaal met zich meeneemt. Een meer dan geslaagd releasefeestje waarop Steen laat weten dat hij terug is. En dat je de kanker kan krijgen.