Incubate 2015: dag 3

Na de mooie maar wat softe en vooral naargeestige maandag en het skippen van de dinsdag, is het tijd voor een harde woensdag van deze editie van Incubate. We trappen af in MIDI, een theater dat volgens sommigen alleen tijdens Incubate gebruikt wordt. Het is echter maar goed dat er gebruik van gemaakt mag worden, want in ieder andere zaal waren de ramen gesprongen van de noise van Merzbow & Full Of Hell. De Japanse koning, keizer en admiraal van de dark ambient/noise nam vorig jaar een plaat op met de Amerikaanse punkers van Full Of Hell, maar de grootste kritiek was dat de inbreng van Merzbow nihil was. Nou, daar hebben ze zich wat van aan getrokken want live is het vooral de Japanner en klinken de Amerikanen meer als gastmuzikanten. Dat klinkt wellicht wat oneerbiedig, zeker omdat vocalist Dylan Walker de longen uit z’n lijf schreeuwt. Het is in de MIDI vooral hard, ziedend HARD. De punk van Full Of Hell klinkt in deze setting meer als abstracte grindcore en de toevoeging van een trompettist en Merzbow-drummer Balázs Pándi als tweede drummer maakt het geheel alleen nog maar chaotischer.

Door met wat anders, want de locale helden van Cartographer staan in de Little Devil. Wellicht een gekke combi: post-rock in het metalhol, maar het is écht waar. Dat het een metalhol is, blijkt aan de wat holle (slechte woordgrap!) sound achterin de zaal. Hierdoor komt de diepgang van het vijftal niet echt naar voren en dat is jammer, want de nummers van debuutplaat A Sea Of Sunshine zijn erg goed.

Terug naar MIDI: want The Melvins zijn in het land! De heren stonden op dinsdag ook al in dezelfde zaal, maar King Buzzo en de zijnen doen het nog eens dunnetjes over. Want: wat een geluid! Naast vaste leden Buzzo en oerdrummer (en ex Nirvana-lid) Dale Crover, zijn ook Big Business-drummer Coady Willis en bassist Jared Warren van de partij. De zaal is volgepakt, zelfs de tribune zit ramvol en dat is stiekem ook meer dan terecht, want dit is o-zo goed. Warren duikt meerdere malen het publiek in en tijdens ‘The Bit’ gaat het op de vloer ook eindelijk los. Hulde. Minder los gaat het bij de Britten van Bast, want iedereen is bij The Melvins natuurlijk. En dat is zonde, want debuutplaat Spectres is erg sterk. Des te zonde is het dat het drietal het in de Little Devil het niet echt weet waar te maken. Maar daar werkt de rustige zaal en het niet optimale geluid ook niet echt aan mee.