Action Bronson @ Melkweg, Amsterdam

Arme Action Bronson. Heb je net je studiodebuut uitgebracht, komt Kendrick Lamar een paar dagen later met zijn tweede album en waarschijnlijk het beste hiphop-album van 2015 aanzetten. Het leek Bronson echter niet veel te deren; Mr. Wonderful verkocht alsnog prima en kreeg vrij positieve recensies. Toch leek de hype rond de forse rapper uit Queens binnen de hiphopscene niet meer zo groot, terwijl ‘Actin’ Crazy’ en ‘Easy Rider’ makkelijk tot Bronsons beste werk gerekend kunnen worden. Maar gelukkig was daar dan ‘Baby Blue’, waarschijnlijk het meest commerciële nummer op de plaat, dat mede gedragen wordt door Chance The Rapper. Zal het dan door dit hitje komen dat vanavond de bordjes met ‘uitverkocht’ boven de deuren van de Melkweg hangen?

Bij aankomst op het Leidseplein om kwart voor negen, vijftien minuten voor Action Bronson zelf op het podium zou moeten verschijnen, blijkt al direct dat het later gaat worden. Een forse rij tot aan de Irish Pub op de hoek zorgt ervoor dat een groot deel van het publiek om negen uur nog buiten staat te wachten om een lidmaatschap te kunnen kopen. Het is dan ook niet Bronson die om negen uur op het podium staat, maar supportact Meyhem Lauren, die het publiek (op de voorste rijen na) maar matigjes meekrijgt. Dat zijn recente ‘hit’ ‘100 MPH’ (met een feature van Bronson) uitblijft zal dan ook niet helpen, maar is ook geen verrassing. Dat dit nummer later tijdens de set van Action Bronson terugkomt wellicht nog minder. Wanneer Meyhem om kwart over negen van het podium verdwijnt en de Melkweg zo goed als vol staat is het wachten op de hoofdact begonnen.

Gelukkig hoeft er in de tussenpauze praktisch niets te worden gedaan; de dj-apparatuur kan blijven staan, want zowel Meyhem als Action Bronson speelt zonder band. Om half tien, slechts een half uur na de oorspronkelijke aanvangstijd, zet dj The Alchemist dan ook al zijn eerste beats aan als introductie van de grote ex-chefkok. De avond begint met een rondje tracks van Mr. Wonderful, die niet helemaal bij het publiek aan weten te komen. Pas bij ‘Actin’ Crazy’ komt er echt beweging in het publiek voorbij de eerste paar rijen. De meeste nummers van Bronsons studiodebuut lijken überhaupt minder goed aan te komen dan oudere tracks. Achtereenvolgens ‘Shiraz’ (Dr. Lecter), ‘Strictly 4 My Jeeps’ (SAAAB Stories) en een verse van A$AP Rocky’s ‘1Train’ krijgen veel meer bijval dan tracks als ‘The Rising’ (inclusief weinig overtuigende Big Body Bes) en ‘Terry’. Ook de twee gezamenlijke tracks van Bronson en Meyhem komen maar deels over.

Maar uiteraard weet Bronsolini perfect hoe hij zijn publiek alsnog helemaal los kan krijgen. Zodra de eerste tonen van ‘Baby Blue’ door de zaal schallen lijkt er geen enkele keel het refrein niet mee te zingen. De verse van Chance the Rapper wordt echter wel door iets verrassends vervangen. In plaats van een van de meegereisde rappers in te zetten voor de legendarische verse, of het zelfs volledig uit The Alchemist’s MacBook te laten komen, kiest Bronson ervoor om het volledig te schrappen en oude hiphophit ‘Just A Friend’ van Biz Markie tevoorschijn te toveren. Ondanks dat de zangstem van Bronson niet geweldig te noemen is, komt hij er verbazingwekkend goed mee weg. De twee nummers blijken qua thematiek en toon zo perfect samen te gaan, dat de tamelijk valse zang makkelijk vergeven wordt. Als vervolgens het laatste stuk van ‘The Passage’ mag dienen als intro voor ‘Easy Rider’ krijgt de uitverkochte Melkweg toch nog waar ze voor gekomen zijn; Bronson in bloedvorm.

Waarschijnlijk was dit niet de ervaring die een Action Bronson-concert zou kunnen zijn (naar eigen zeggen heeft hij de hele dag al hasj gerookt en is hij niet helemaal lekker bij stem), maar alsnog zie je direct het talent dat de bebaarde rapper heeft. De toevoeging van zowel Big Body Bes en Meyhem Lauren bij de Mr. Wonderful-tour zijn wellicht wat overbodig en een krap uurtje is ook vrij weinig als je bedenkt uit hoeveel materiaal Bronson kan putten, maar toch kan het allemaal veel slechter.