SOAK @ Rotown, Rotterdam

De Noord-Ierse SOAK komt amper boven de bar van Rotown uit, maar krijgt wel heel de zaal stil. De negentienjarige singer-songwriter, bij haar ouders gewoon bekend als Bridie Monds-Watson, tekende op haar zeventiende als eerste artiest op het label van synthpopgroep CHVRCHES. Nu heeft ze een sfeervol debuutalbum uit, genaamd Before We Forgot How To Dream en staat ze vanavond in Rotterdam op het podium alsof ze al jarenlang tourt.

img_0796

Before We Forgot How To Dream  staat vol met verstilde mooie folkliedjes, maar vanavond blijkt dat die dromerige liedjes het net zo goed doen als ze met wat meer pit gespeeld worden. Zoals het mooie ‘B a noBody’, waarin de begeleidingsband op het eind nog even mag knallen terwijl SOAK met haar kenmerkend hese, licht rauwe stem over het leven als tiener zingt. Sowieso zijn veel van haar nummers geschreven vanuit een jeugdig perspectief: zo gaat publieksfavoriet ‘Sea Creatures’ over pesten, ondanks dat het nummer behoorlijk upbeat klinkt.

img_0890

Maar vergis je niet, hier staat geen tienerartiest te klungelen met een gitaar. SOAK komt zeer charmant en professioneel over, inclusief grappige praatjes over haar avonturen in Rotterdam tussen haar nummers door. Haar teksten zingt ze vol passie en zeker de nummers die SOAK solo speelt maken diepe indruk: heel Rotown is stil, op een ongelukkig getimede bonenmaler achter de bar na. Zo jong en dan al het publiek weerhouden van kletsen over weekendplannen, dat is een hele prestatie.

img_0861

De toegift is een knap gespeelde cover van Bonnie Raitts ‘I Can’t Make You Love Me’. SOAK mag dan pint sized genoemd worden in haar thuisland, als muzikante is ze groots. Met haar natuurlijke talent en jeugdige enthousiasme heeft SOAK waarschijnlijk nog een mooie carrière als artiest voor de boeg. Ze heeft de tijd!

Tekst: Michelle Westhoeve
Fotografie: Leonie Poot