Svalbard – One Day All This Will End

Svalbard-One-Day-All-This-Will-End(Album – Holy Roar) Zo op het eerste gezicht heeft het Britse Svalbard weinig te maken met de gelijknamige eilandengroep in de Noordelijke IJszee (oké, in onze taal heet de archipel Spitsbergen, voor wie het nog niet doorhad). Het viertal gaat vanaf 2012 in wisselende bezettingen door het leven en na een aantal singles, EP’s, compilaties en splits is het eindelijk tijd voor een echte full-length. Dit debuutalbum kreeg de titel One Day All This Will End mee.

Door telkens maar een single of een EP uit te brengen bouwde het viertal uit Brighton de spanning op voor deze plaat, maar de heren en dame laten zien tot wat voor hoogte ze zijn gegroeid. One Day All This Will End is namelijk een fantastische mix van hardcore, post-rock, crust en black metal.

De dromerigheid van post-rock, de diepe sfeervolle black metalriffs, het rauwe van crust en de hardcore springerigheid, Svalbard kent het allemaal. De openingsriff van ‘Perspective’ doet misschien wel een beetje aan Hopesfall denken, maar dat is meer een soort schijnbeweging. Eén van de hoogtepunten is ‘Disparity’, met de heerlijke drums in de intro en het heftige vervolg. Het beukende ‘Unnatural Light’ kent heerlijke black metalriffs en blasts en afsluiter ‘Lily’ kent een luchtige post-rocksaus.

Svalbard klinkt echter niet als een potpourri van eerder genoemde genres, het viertal heeft er iets heel eigens van gemaakt. Constante factoren zijn de ritmesectie, die vooral heel erg in post-rock springerigheid geworteld zit en de donkere crustvocalen van brulboeien Serena Cherry en Liam Phelan. De combinatie van beide vocalisten geeft de toch al ontzettend sterke muziek, nóg iets extra’s. Naast donker klinkt Svalbard op een bepaalde manier ook ijzig, zou er dan toch meer achter de naam zitten?! Hoe het ook zij: One Day All This Will End is een meesterwerk.