Maribou State @ Melkweg, Amsterdam

Een donderdagavond laten voelen als een zondagochtend met warme beats en soulvolle vocalen, dat kun je wel overlaten aan Maribou State. Het producerduo staat net voor het weekend in de Oude Zaal van de Melkweg om hun langverwachte debuutalbum Portraits te promoten. Misschien is het nog niet het grote publiek dat reikhalzend uitkeek naar deze release, maar onder hun schare fans mogen ze al Diplo en Zane Lowe rekenen, niet de minste in de muziekwereld.

De kenmerkende indietronic van de Britten wordt dit keer live gespeeld, met een gitaar, basgitaar en ondersteuning van een drummer. Het elektronische tintje en sommige vocalen komen wel uit de synthesizers. Elektronische muziek spelen met een liveband pakt niet altijd goed uit, zoals Bondax weleens heeft laten zien, maar bij Maribou State heeft het juist wel een toegevoegde waarde. De muziek klinkt nog intenser en is nog veelzijdiger dan op de ep’s en lp’s, maar nooit de mellow-klanken verliezende.

Maribou State focust zich vooral op de muziek, waardoor er op het podium weinig gebeurt. Bij enkele nummers voegt zangeres Holly Walker zich bij de drie mannen, maar ook zij voegt niet veel spannends toe aan de performance. Het publiek bevindt zich in een tweestrijd: kijken naar het podium zoals bij de meeste concerten, of met de rug naar het podium toe en praten met de mede-concertganger. Aan het gepraat te horen kiest een deel van de toeschouwers toch hiervoor. Wel is de muziek zo aanstekelijk dat niemand blijft stilstaan en het warm wordt in de Melkweg.

De broeierige beats van Maribou State doen het goed bij het publiek en zouden zeker niet hebben misstaan op Amsterdam Dance Event van volgende week. Die setting zou ook beter bij ze passen, waar mensen vooral komen om te dansen en niet om naar het podium te staren.  Na deze zomer al het Transformatorhuis op Pitch te hebben verwarmd en een aantal maanden later de Melkweg, staan ze misschien ondertussen al wel op het wenslijstje van ADE volgend jaar. En tot die tijd kun je ze natuurlijk op elke relaxte zondag of lome zomerdag draaien.