Bear’s Den @ Paradiso, Amsterdam

Na Melkweg the Max, de Vondelkerk en Lowlands doet Bear’s Den in de grote zaal van Paradiso alweer voor de vierde keer dit jaar Nederland aan. De ster van de Britse band is nog steeds rijzende, met niet alleen een uitverkochte poptempel in Amsterdam, maar ook shows in Nijmegen en Groningen waar de kaartjes zo de deur uit gingen. De mannen lijken een trouw gevolg te hebben opgebouwd, want in Paradiso gaat alle aandacht uit naar de Bears en is het publiek niet te horen, afgezien van het luide gejuich na ieder nummer.

Het optreden van Andrew Davie, Kevin Jones en Joey Haynes, ondersteund door twee andere muzikanten, zit strak in elkaar. Ze hebben een perfecte balans gecreëerd tussen bekendere nummers van het eerste en tot nu toe enige album Islands, iets minder bekende nummers van de verschillende lp’s, en nieuwe nummers die ze nog niet eerder live hebben gespeeld. Muzikaal gezien is er ook niets op het optreden aan te merken, de mannen zijn goede muzikanten en de stem van zanger Davie is een van de meest mooie en bijzondere in het indiefolkgenre. De harmonieën zijn ook prachtig en komen nog beter uit de verf tijdens de nummers ‘Sophie’ en ‘Bad Blood’, die zonder versterking worden gespeeld. Afgezien van Davie die tijdens ‘Sophie’ zijn tekst even vergeet, is het een vlekkeloos optreden.

Een perfect optreden staat gelukkig niet voor een saai optreden. Hoewel de show voor The Den-kenners ondertussen wel bekend is, ‘Elysium’ als eerste nummer en een nummer in het publiek spelen, zijn er toevoegingen die het optreden opfrissen. De nieuwe nummers zijn vanaf het eerste moment fijn om naar te luisteren, en sommige songs zijn in een nieuw jasje gestoken. Zo wordt er op ‘When You Break’ even stevig gerockt, wat snel ook alweer overgaat in de vertrouwde banjo. Dit staat de band ook beter, de mannen komen bescheiden over en zien eruit alsof ze het naar hun zin hebben met het Amsterdamse publiek. Er moet een reden zijn dat ze in minder dan een jaar alweer drie keer in de hoofdstad stonden.

Naast alle nieuwe elementen zijn er ook wat oude uitgelaten, wat het optreden ook goed doet. De cover van Drake’s ‘Hold On, We’re Going Home’ is niet een van hun beste nummers, en ze hebben het ook helemaal niet nodig om andermans liedjes te spelen. Het publiek eet sowieso wel uit de hand van de Bears. Helemaal tijdens de grote hits ‘Above the Clouds of Pompeii’, ‘Isaac’ en de afsluiter ‘Agape’. Hier wordt luidkeels meegezongen. De volgende stap voor Bear’s Den is ongetwijfeld de Heineken Music Hall, een zaal die ze makkelijk zouden moeten kunnen vullen met de opkomst in alle verschillende concertzalen in Nederland tijdens deze tour. Bear’s Den heeft een ijzersterke show, en hopelijk met een volgend album zorgt het voor nog meer variatie en mooie folknummers.