Low – Ones And Sixes

Door Daan Krahmer 19 oktober 2015 Reacties staat uit voor Low – Ones And Sixes

LOW_OnesSixes_cover(Album – Sub Pop) De nieuwe plaat van Low staat haaks op haar voorgangers. Hoorden we op het door Jeff Tweedy-geproduceerde The Invisible Way (2013) nog een harmonieus optimisme, op Ones And Sixes is dat optimisme grotendeels de kop in gedrukt. Het is misschien daardoor een meer interessante plaat. Je ziet het al aan de fraaie hoes, die bijna door zou kunnen gaan voor een gestileerde rouwadvertentie. Low is terug bij de essentie: gruizig, ijzingwekkend en stemmig.

Terug bij de essentie of niet: na een carrière van 22 jaar en elf albums kunnen we nog geenszins spreken van verval bij Low. Van een herhalingsoefening is evenmin sprake. Dat Low zo’n lange houdbaarheidsdatum heeft zegt iets over het authentieke materiaal dat echtpaar Mini Parker (zanger en drummer) en Alan Sparkhawk (zanger en gitarist) nog altijd schrijft. Dat geldt ook voor het songmateriaal op Ones And Sixes. Vooruit, niet alle twaalf zijn even raak, maar opnieuw zijn hier schitterende melodieën te ontdekken. Als Low eenmaal raak schiet, dan schiet de groep ook echt vol in de roos. Dat is mede te danken aan het stemgeluid van Parker en Sparkhawk, die beiden over een schitterende stem beschikken. De afwisseling tussen de twee, in combinatie met de subtiele instrumentatie, is nog altijd een genot voor het oor.

Nieuw op Ones And Sixes is het gebruik van subtiele elektronica (voornamelijk gruizige synthesizers en drumcomputers), geheel in dienst van de spaarzaam ingekleurde liedje. Zoals vaker bij Low zijn de details tot in de puntjes verzorgd. Luister maar eens naar de mystieke opener ‘Gentle’ of de wat meer toegankelijkere liedjes als ‘No End’ en ‘Lies’. Bij vlagen klinkt Low hier sprookjesachtig mooi. Het indrukwekkendste liedje moet wel het duistere, bijna tien minuten durende ‘Landslide’ zijn. Het is een treurig en melancholiek liedje, dat zwaar op de borst licht. De hoop die door het daaropvolgende ‘DJ’ schemert, is hier nergens te bekennen. Bezielder klonk Low in het afgelopen decennium niet. De rek is er nog lang niet uit.


Je kunt geen reactie achterlaten.