Girl Band – Holding Hands With Jamie

Door Daan Krahmer 20 oktober 2015 Reacties staat uit voor Girl Band – Holding Hands With Jamie

Holding Hands With Jamie(Album – Rough Trade) Laat je vooral niet afschrikken door de bandnaam. Wie Girl Band de afgelopen jaren live zag optreden weet dat de naam niet representatief is voor de muziek. De grap? Girl Band bestaat uit vier heren die bepaald geen typische meisjesmuziek maken. Live was de band een tijd lang zoekende naar een eigen geluid. Nu de eerste volwaardige langspeler, Holding Hands With Jamie, het levenslicht heeft gezien lijkt dat eigen geluid definitief gevonden te zijn.

Het knappe is dat Girl Band dit deed binnen in een genre waar het knap lastig is om onderscheidend te klinken. Toch is dat met hun bij vlagen geweldig uitgevoerde, compromisloze noise zeker gelukt. Deze jonge Ieren produceren een geluid dat door velen zal worden omschreven als ‘(tering)herrie’. Snoeihard zijn deze kleine veertig minuten inderdaad te noemen. Het grotendeels ontbreken van melodie als leidraad maakt Holding Hands With Jamie ook geen makkelijke plaat. Wanneer je die zoekt kun je beter een andere plaat opzetten. Het draait bij Girl Band puur om de beleving. Liedjes staan op de tweede plaats. Deert verder niet. Zeker niet als een plaat regelmatig zo virtuoos ontspoort.

Over het algemeen geldt hoe langer, hoe beter voor Holding Hands With Jamie. De constante dreiging in hoogtepunt ‘Paul’ (6:54) en ‘Fucking Butter’ (7:49) wordt meesterlijk uitgevouwen in nietsontziende chaos. De luisteraar wordt langzaam in een soortement van claustrofobische diepte gezogen. Inktzwarte noise, op de beste momenten gebracht met overweldigende overtuigingskracht. Denk Liars aan het begin van de eeuwwisseling. Alles moet kapot. Een gevaarlijk en venijnig album. Op een frisse en scherpe manier.


Je kunt geen reactie achterlaten.