MXRCXL – In Alarm

mxrcxl(Album – Eigen Beheer) Het uit Rotterdam afkomstige MXRCXL (spreek uit ‘Marcel’) is het geesteskind van multi-instrumentalist Marcel Jansen en bracht in 2012 een eerste demo uit. Hierop speelde Jansen zelf alle instrumenten, waarna hij zocht naar bandleden om mee te touren. Met deze bandleden nam hij een jaar later EP A Laughing Matter op, waarop het geheel een stuk organischer en natuurlijker klinkt. Nu is het tijd voor debuutplaat In Alarm.

Ondanks dat MXRCXL gezien kan worden als een solo-act, klinkt het niet zo op dit album. De plaat staat vol met alternatieve metal, met nummers die stuk voor stuk hinten naar jaren geleden. En dat is ook niet gek, want Jansen heeft zich laten beïnvloeden door bands als Dinosaur Jr., Jane’s Addiction en Faith No More.

De plaat volgt ook wel een beetje de lijn van die bands, zowel qua productie als qua instrumentatie. De productie is warm, bij vlagen ietwat rommelig en zelfs kaal, maar het past bij de muziek van MXRCXL. Muzikaal klinkt de band wat harder dan de drie genoemde referenties, maar qua vibe zijn het logische namen. Helaas klinken de drums nogal erg dof, niet alleen op albumopener ‘Shit for Brains’, maar eigenlijk op de hele plaat. Dat geeft enerzijds een rauw gevoel aan In Alarm, maar aan de andere kant voelt het niet helemaal lekker.

De vocale uithalen op het eerder genoemde nummer en de gitaarpartijen op nummers als ‘Damaged One’ en ‘In Alarm’ zijn wel heel sterk. MXRCXL krijgt op deze titeltrack hulp van Renate Bus (Babes In The Hole) en het is de saxofoon van Otto Kokke (Mannheim/Dead Neanderthals) die we  op afsluiter ‘Happy Shooting’ horen. In Alarm is een hele prima plaat van MXRCXL, met sterke hints naar de grunge, industrial  en jaren zeventig punk, maar met een heel eigen gezicht.

19