Crossing Border 2015: Tiplijst

Het is weer zo ver: Crossing Border staat voor de deur. Dit jaar wordt het festival van 12 – 17 november voor de 23e keer gehouden op de vertrouwde locaties in de Haagse binnenstad. De organisatie stelt zich tot doel de grote namen en nieuwe talenten uit de literatuur -en muziekwereld op het festival samen te brengen en grenzen tussen kunstvormen te doorbreken. Wat ons betreft zijn ze daar op papier al goed in geslaagd.

Vrijdag

Voor wie zin heeft in een ontspannen avondje en weinig gedoe blijft wat ons betreft vanavond in de Heaven hangen. Daar trappen om 19:00 uur de dames van Beau af. Dit Amerikaanse duo maakt lieflijke liedjes zoals alleen begin twintigers dat kunnen, groots drama om de kleine futiliteiten van het leven. Vervolgens de psychedelische strandpop van het Australische The Babe Rainbow. Denk hierbij aan The Beach Boys aan de LSD of Jacco Gardner in de stralende zon.

Ook over de band Shilpa Ray kunnen we kort zijn. Deze kregen niet alleen de stempel van goedkeuring van Nick Cave maar stonden ook nog eens in het voorprogramma van Patti Smith. Verplichte kost dus.

Wie de eer van ‘laatste band van de avond’ krijgt laten we nog even in het midden. In Het NT-gebouw de Amerikaanse Samantha Crain. De muzikante bracht onlangs haar derde album uit dat tjokvol staat met schitterende nummers doordrenkt van slide guitar en violen. Americana pur sang dus. Besluiten we te blijven waar we zijn dan krijgen we de identieke tweeling van The Garden voor onze kiezen en dat klinkt toch ook wel heel erg fijn.

Zaterdag

Waar gisteren gemak centraal stond is het vanavond de avond van de overlap. Voor een rustig begin van de avond nestelen wij ons in de pluchestoelen van de schouwburg waar Alela Diane & Ryan Francesconi ons als koffie in de ochtend opgang moeten helpen. Het duo bracht vorige maand hun samenwerkingsdebuut Cold Moon uit. Acht prachtige liedjes die prima passen bij deze tijd van het jaar met haardvuurtjes en vallende bladeren. Voor wie wil en kan blijven hangen maar één deur verderop begint om 19:30 het gitaargeweld van het machtige Built To Spill. Deze vijfkoppige band is een begrip in het indie-circuit. Hoewel er in de originele bezetting flink gesneden is heeft voorman Doug Martsch met Untethered Moon een plaat uitgebracht die prima past in het fenomenale oeuvre van de band. Kan niet anders dan dat het flink genieten wordt in het NT-gebouw.  

Bij het Britse Little Comets moet je denken aan bands als Vampire Weekend, Everything Everything, en Alt-J. Het is er één in de categorie talenten die op doorbreken staan. Het zal ons niet verbazen als deze Britten over een paar jaar in een uitverkocht Paradiso staan. Beter dus dat ze nu in de kleinste zaal van het festival te bewonderen zijn. Kun je toch maar mooi zeggen dat je daar nog bij was, net als Mumford & Sons zes jaar geleden.

Na wat jaren festival-ervaring hebben wij geleerd dat afwisseling het antwoord is op een geslaagde avond. Teveel van hetzelfde is immers nooit goed. Dat moet de organisatie van Crossing Border ook gedacht hebben want met Bianca Casady & the C.I.A hebben ze een artiest te pakken die niet in een hokje past. Menigeen zal Bianca Casady kennen als de helft van de band CocoRosie. Op zich ook al geen makkelijke band maar als Bianca Casady is ze een nog minder te bevatten artiest. Wellicht niet voor iedereen maar dit optreden is mooi in lijn met de doelstelling van het festival en zoekt de grenzen op van niet alleen muziek maar ook voordracht.

Crossing Border zou Crossing Border niet zijn als er niet één heel fijne singer-songwriter geprogrammeerd zou zijn. Eén in de trant van ‘mannen met baarden’. Dit jaar is dat de Britse Duke Garwood. Garwoods liedjes klinken donker en gekweld, een uitstekend slot wat ons betreft voor deze 23e editie van dit fijne festival.  

Voor ons staat Crossing Border garant voor prachtige optredens. Sommige edities moet je daarvoor wat beter je best doen dan andere maar ook dit jaar zitten er potentiële pareltjes tussen de programmering. Dus ga vooral zelf op ontdekkingsreis.