Crossing Border 2015: dag 1

Terwijl de herfst nu dan toch voelbaar haar intrede doet is het tijd om in de Haagse Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel-gebouw te genieten van muziek en literatuur. Hoewel het programma van Crossing Border op het eerste gezicht niet de uitschieters belooft die we voorgaande jaren op het festival gezien hebben komen we er gaandeweg de avond achter dat we ook dit jaar het festival zullen verlaten met een paar prachtige herinneringen en nieuw ontdekte muziek.

Shilpa Ray

Op de eerste avond hebben we er al direct twee te pakken. Shilpa Ray overtreft onze verwachtingen met een solide en felle set. Gewapend met een harmonium, een pedal steel gitarist annex bassist, en een drummer weet de Amerikaanse de zaal snel voor zich te winnen. Door het harmonium hebben haar nummers iets melancholisch over zich, de stem van Ray met de wat huilerige ondertoon onderstreept dit nog eens extra. Maar met hetzelfde gemak haalt ze fel uit en begrijp je waarom ze vaak in één adem genoemd wordt met artiesten als Patti Smith en The Cramps. Dit Haagse debuut van de muzikant smaakt absoluut naar meer.

The Garden

Het licht absurde The Garden sluit vanavond de optredens in de Heaven af.  De broertjes Shears vormen een raar duo. Wyatt is een combinatie van Duran Duran en George Michael, beide jaren uit de jaren tachtig-periode. Fletcher een stuk minder gestyled, met lange haren en een leren jack. De muziek valt te omschrijven als avant-gardistische punk. Live drums worden afgewisseld met een drumcomputer. Het duo duikt regelmatig het publiek in en stuitert als gabbers over het podium. Een beetje vreemd, maar wel lekker.