Crossing Border 2015: dag 2

Dag twee van Crossing Border is aangebroken. Voorafgaand aan het concert van Alela Diane & Ryan Francesconi wordt stilgestaan bij de tragische gebeurtenissen in Parijs en wordt er, net als in de overige concertzalen in Nederland, een minuut stilte gehouden. De muziek van Alela Diane & Ryan Francesconi is op zichzelf al ingetogen maar komt vanavond extra hard binnen, temeer omdat het duo de avond ervoor zelf op de Parijse planken stond en nog duidelijk aangedaan is. Meermaals zegt Diane “we are so glad to be here and not there anymore”. En hoewel je, misschien ongewild, toch steeds afdwaalt met je gedachten naar Parijs, valt er gelukkig ook vanavond weer voldoende te genieten.

Little Comets

Zo zorgt het Britse Little Comets voor blije gezichten in de Heaven. De zomerse ritmes die aan bandjes als Vampire Weekend en Everything Everything doen denken passen prima bij de oplopende temperatuur in de zaal. De Britse band is geen vreemde in Den Haag en stond eerder al op het inmiddels ter zielen gegaande Walk The Line. Nu vier jaar verder, lijkt de band toch echt rijp voor een doorbraak. Wat een geweldige show!

Bianca Casady & The C.I.A.

Dat het festival dit jaar in de programmering wat ‘andere’ keuzes gemaakt heeft moge duidelijk zijn. Met Jenny Hval hadden ze al een vreemde eend in de bijt maar ook met Bianca Casady & The C.I.A. hebben ze een lastige act te pakken. Het is er een in de categorie ‘love it or hate it’. Wij komen halverwege het concert, of voorstelling binnen. Of er dus een verhaal in de voordracht zit blijft voor ons gissen maar hetgeen wat we zien is bijzonder en mooi. De stem van Casady moet je liggen, de theatrale voordracht met dansers en maskers ook, het geheel is apart maar voegt absoluut iets toe aan de avond.

En voor je het weet zit de 2015 editie er weer op. Ook dit jaar kunnen we terug kijken op een mooi en goed geslaagd festival. De bezoekersaantallen vielen voor de organisatie wellicht iets tegen maar als bezoeker was  deze behapbare massa wel fijn. Geen rijen, geen moeilijke planning, gewoon genieten.