The Fifth Alliance – Death Poems

The Fifth Alliance - Death Poems cover artwork(Album – Consoling Sounds) Leuk, een nieuw album van The Fifth Alliance, de Nederlandse band die met haar vorige album veel interesse wekte. Op Death Poems zijn de eerder beschreven hardcore-invloeden vrijwel volledig vervangen, de band heeft zich helemaal op de doomy sludge gegooid.

Op opener ‘Your Abyss’ lukt dit nog niet helemaal. Het nummer probeert een specifieke sfeer neer te zetten maar is met elf minuten te lang aan het zoeken naar die sfeer. Als de climax dan uiteindelijk komt, pakt dit helaas niet helemaal lekker uit, de drums lijken achter de band aan te hobbelen en missen impact. Dan doet de band op ‘Fall of Taira’ het een stuk beter, daar zit de sfeer er een stuk beter in. Het nummer is de helft korter en daarmee doeltreffender. Maar op het titelnummer laat de groep wel degelijk horen interessante langere nummers te kunnen schrijven, zeker het intro is een van de betere post-metalpassages die je dit jaar hebt kunnen beluisteren. Ook afsluiter ‘Dissension’ laat je niet met een vieze nasmaak achter, dan blijken de veertig minuten die het album duurt toch aan de korte kant te zijn.

Op alle fronten is de band gegroeid: de zang klinkt scherper en er klinkt genoeg pijn in door om de donkere maalstroom van muziek te onderbouwen. Met een groter label achter zich is het dan nu toch echt tijd voor de doorbraak bij het grotere publiek.