PAUW @ Rotown, Rotterdam

Door Michelle Westhoeve 4 december 2015 Reacties staat uit voor PAUW @ Rotown, Rotterdam

Vorig jaar stonden ze nog in Rotown als deelnemers aan de Popronde, nu hebben ze hun eigen clubshow om hun debuutalbum Macrocosm Microcosm te promoten. Het is hard gegaan met de psychedelische Twentenaren van PAUW. Maar is een psychedelische rockband die inspiratie haalt uit de jaren zestig en zeventig nog wel relevant na de grote psych-revival van de afgelopen jaren?

Want al die Jacco Gardners en Tame Impala’s gaan ook alweer een tijdje mee. Zo lang zelfs, dat Tame Impala tegenwoordig liever op een dansvloer staat dan LSD-tripjes maakt. En wanneer PAUW dan aan het eerste nummer begint en het geluid niet helemaal optimaal doorkomt, vrezen we het ergste.
Gelukkig worden deze vermoedens geen waarheid en is het een dieptepuntje in een steeds beter wordende set. Het viertal heeft een hoop podiumervaring opgedaan in het afgelopen jaar, en dat straalt van hen af. Als het geluid eenmaal beter is afgesteld gaan alle remmen meteen los, zoals in tweede nummer ‘Abyss’ dat ontspoort als ware het de toegift. Nummers worden vakkundig aan elkaar gesmeed zodat er geen ongemakkelijke stiltes vallen en door de visuals hoeft niemand zich te vervelen.

De subtiliteiten van het album gaan soms wat verloren, maar daarvoor kom je ook niet naar een liveshow van PAUW. Nee, je komt voor het meedogenloze raggen in een toch dansbaar nummer als ‘High Tide’, de keiharde bas, klappen op de gong, spiralende gitaren en de telkens weer briljant ontsporende muziek. Veel bands bouwen een jamsessie in in de setlist, maar bij PAUW voelt het nergens plichtmatig of ingestudeerd. De band lijkt oprecht enthousiast, en dat past ook wel bij hun imago: hier staan vier vrienden die de muziek spelen waar ze het meest van houden, niet meer en niet minder. Geen wonder dat ze de meest geboekte band van de Popronde waren.

Het langharige viertal sluit af met hit ‘Shambhala’ als toegift, waarbij nog eenmaal alle registers worden opengetrokken. PAUW noemt hun liveshows online een magistrale en onvergetelijke trip, en daar kwamen ze vanavond in Rotown wel aardig bij in de buurt. Zolang PAUW dit soort shows blijft geven, zijn we psych nog lang niet zat.


 

 

Je kunt geen reactie achterlaten.