Jaarlijst 2015: Daan Krahmer

Door Daan Krahmer 22 december 2015 Reacties staat uit voor Jaarlijst 2015: Daan Krahmer
  1. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly
  2. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell
  3. Viet Cong – Viet Cong
  4. Joanna Newsom – Divers
  5. Julia Holter – Have You In My Wilderness
  6. Róisín Murphy – Hairless Toys
  7. Tame Impala – Currents
  8. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Thinks, Sometimes I Just Sit
  9. Alamo Race Track – Hawks
  10. Jessica Pratt – On Your Own Love Again

Vergeet even die twee (moderne) klassiekers die de eerste twee plaatsen in mijn jaarlijst claimen, daar wordt namelijk genoeg over geschreven. Dit kalenderjaar was vooral het jaar… van de vrouwen! Klinkt wat raar, kan ik in komen, maar pak er voor de grap eens het programma van Lowlands 2015 bij. Hoeveel vrouwen staan er op het enorme affiche? Een hand vol, inderdaad. Eén daarvan, Courtney Barnett, bracht dit jaar eindelijk haar debuutalbum uit en veroverde daarmee een plaatsje in mijn jaarlijst. Eigenzinniger dan Róisín Murphy, Julia Holter, Joanna Newsom én Jessica Pratt krijg je zangeressen doorgaans niet. En dan hebben we ook nog Björk en Lianne La Havas achter de hand, die een plekje in de top tien op een haar na misten. Jammer maar dan hadden de kekke bandjes Viet Cong, Alamo Race Track en Tame Impala geen terechte vermelding gekregen in deze afrekening. Daar moeten we tot slot een kanttekening bij maken: Tame Impala is geen bandje meer, ze zijn in 2015 uitgegroeid tot een ware band. We zeggen het opnieuw: we zijn alvast mateloos benieuwd wat er in de hoge hoed zit van muziekjaar 2016. En wat liever zijn voor elkaar, mensen.

Nummer van het jaar: Deerhunter – Breaker
Concert van het jaar: Bob Dylan @ Muziekgebouw, Eindhoven
Festival van het jaar: Lowlands 2015
Live-registratie van het jaar: Ryan Adams – Live At Carnegie Hall25

Je kunt geen reactie achterlaten.