Jaarlijst 2015: Liv Krake

Door Liv Krake 24 december 2015 Reacties staat uit voor Jaarlijst 2015: Liv Krake
 1. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell
 2. Foals – What Went Down
 3. Noah Gundersen – Carry The Ghost
 4. Keaton Henson – 5 Years
 5. Chvrches – Every Open Eye
 6. Tame Impala – Currents
 7. Ryan Adams – 1989 (Taylor Swift-covers)
 8. Bill Ryder Jones – West Kirby County Primary
 9. The Slow Show – White Water
 10. Tellison – Hope Fading Nightly

Dit jaar was muzikaal gezien niet heel spannend voor mij. Natuurlijk waren er zat releases waar ik blij van werd, maar een top tien samenstellen is aardig lastig. Er zijn slechts enkele platen die ik écht grijs heb gedraaid. Carrie & Lowell van Sufjan Stevens is er daar zeker één van. In september dit jaar zag ik hem live met band in Carré en dat was adembenemend mooi. De melancholie van het magische Carrie & Lowell was live nog intenser dan op de plaat. Totaal wat anders is What Went Down van Foals. Een paar snoeiharde tracks met die typische Foals sound. Hier en daar net wat gelikter dan eerder werk, maar live in de Melkweg nog net zo ruig als voorheen. Zweten geblazen was dat, maar elk druppeltje meer dan waard.

Een verrassing dit jaar was onder meer Carry The Ghost van singer-songwriter Noah Gundersen. De nog onbekende muzikant heeft al een aantal albums uitgebracht, maar weet me met Carry The Ghost pas echt goed te boeien. Zijn breekbare vocals wisselt hij prima af met uptempo werk, maar passen ook perfect bij de rustigere songs. Ook Ryan Adams heeft me totaal verrast met zijn coveralbum 1989 van, jawel, Taylor Swift. Hoewel veel mensen om me heen weglopen met de muziek van Swift, kan ik er niet zoveel mee, behalve zeggen dat het goed in elkaar zit. Het coverwerk van Adams vind ik dan wel weer fantastisch. Na een aantal luisterbeurten van zijn versie kan ik zowaar Swifts plaat ook enigszins aan.

Topper Currents van Tame Impala draai ik ook zeker met plezier, maar staat bij mij wellicht iets lager dan bij de meeste muziekjournalisten. Ik kon toch net wat meer met bijvoorbeeld het wonderschone West Kirby County Primary van Bill Ryder Jones. Prachtige plaat die geopend wordt met het zachte akoestische ‘Tell Me You Din’t Love Me Watching’ maar verder gaat met een lichte alternatieve sound. Ideaal voor dit (winterse) seizoen van het jaar.

Nu ik toch bezig ben dan ook een top acht van de fijnste live-momenten dit jaar:

 1. Foals @ Melkweg, Amsterdam
 2. Keaton Henson ft. Ren Ford & Sinfonieta Orkest @ Concertgebouw, Amsterdam
 3. Damien Rice @ Down The Rabbit Hole
 4. James Vincent McMorrow @ Openluchttheater Caprera, Bloemendaal
 5. Apparat Soundtracks @ Paradiso, Amsterdam
 6. Bear’s Den @ Doornroosje, Nijmegen
 7. Sufjan Stevens @ Carré, Amsterdam
 8. The Slow Show @ EKKO, Utrecht

Je kunt geen reactie achterlaten.