Jaarlijst 2015: Robin Oostrum

  1. Ryley Walker – Primrose Green
  2. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly
  3. Julia Holter – Have You in my Wilderness
  4. Benjamin Clementine – At Least for Now
  5. Waxahatchee – Ivy Tripp
  6. James McMurtry – Complicated Game
  7. Joanna Newsom – Divers
  8. Vince Staples – Summertime ’06
  9. Deafheaven – New Bermuda
  10. Roy Santiago – Devotion

Al vroeg in het jaar verschenen, maar nog steeds niet moe: persoonlijke favoriet Ryley Walker, die het vorig jaar met zijn debuut nog met een plek onderin mijn top twintig moest doen. Moeilijk wel om zijn psychedelische folksound te vergelijken met het meesterwerk van Kendrick Lamar. Voor mij de twee absolute uitschieters van 2015.

Op gepaste afstand daarvan kies ik voor de rijk gearrangeerde maar tegelijk zo ingetogen folk van Julia Holter, de Nina-Simone-meets-Antony-Hegarty-plaat van Benjamin Clementine, het gruizig poppy ninetiesgeluid van Waxahatchee, de ouderwets fraaie americana van James McMurtry (alleen maar mooie liedjes!), de wat toegankelijkere vierde van harpiste Joanna Newsom en de boze alles-gaat-mis-rap van Vince Staples. Meest ontoegankelijke plaat van het rijtje is de ontzettend knappe, gedurfde mix van tergende screamcore en sfeervolle instrumentale stukken uit de studio van Deafheaven: zeker geen plaat die ik dagelijks over de speakers draai, wel één van de meest spannende uit 2015. Op plek tien nationale favoriet van het jaar Roy Santiago, de Nijmegenaar die met analoge synths de jaren tachtig omzette naar een moderne plaat vol sterke en afwisselende liedjes.

Bubbling under: de prima surpriseplaat van Wilco, de veelbelovende debuutplaten van Tobias Jesso Jr., Beach Slang en Natalie Prass, het zoveelste goede post-rockalbum van Godspeed You! Black Emperor, de pretentieuze rock-opera van Titus Andronicus en de experimentele bliepjesfolk van Frisk Frugt. Op naar 2016!