Eefje de Visser – Nachtlicht

Door Chantal Koolhaas 20 januari 2016 Reacties staat uit voor Eefje de Visser – Nachtlicht

Eefje-de-Visser-Nachtlicht-690x690 (115x115)(Album – Eefjes Platenmaatschappijtje) Al sinds haar eerste plaat heeft Eefje de Visser de redactie van Roar E-zine ingepakt en een plekje in de jaarlijstjes veroverd. Ze is een van de weinige vrouwelijke Nederlandstalige singer-songwriters van dit moment, met een erg eigen geluid. Waar debuutplaat De Koek vrij uptempo was, was opvolger Het Is wat serieuzer en ingetogener. Een teken dat De Visser zich durft te blijven ontwikkelen. Nu, anderhalf jaar na Het Is, is er Nachtlicht.

De eerste indruk van Nachtlicht is dat deze ook vrij ingetogen is en geen nummers bevat die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Nieuwe single ‘Scheef’ trapt tevens de plaat af en zet hiermee meteen de toon. Voor de eerste klanken moet je echt je oren spitsen, waarna de percussie langzaam in kracht toeneemt en een gitaar aan het geluid wordt toegevoegd. Eefje is af en toe amper verstaanbaar door de enigszins fluisterachtige zang, gesteund op indringende synthesizers. Aan de tekst valt ook bijna geen touw aan vast te knopen. Het is eigenlijk poëzie, maar dan in liedvorm en het klinkt prachtig.

De tweede indruk van dit album is dat het helemaal niet zo ingetogen is. Het bevat misschien geen typische popnummers, maar de opbouw zit zo goed in elkaar, dat je soms niet eens in de gaten hebt dat er zo’n grote variatie in zit qua instrumentatie. Zo is ‘Mee’ door de synthesizers toch een nummer waar je automatisch op meedeint. Ook ‘Jong’, dat zo lief begint, krijgt dankzij de percussie en snerpende gitaren een flinke energieboost. Op welke ervaring Nachtlicht is gebaseerd, of misschien is het allemaal fictie, blijft gissen. Het lijkt iets te doen te hebben met een lastige relatie, een eiland en de zee.

En als afsluiter is er ‘Wel’, dat wederom een prachtig taalspel bevat: “We redden ons in plaats van niet wel”. Je zult het moeten beluisteren om te begrijpen hoe mooi dat in elkaar zit. En waarschijnlijk is dat zo erg nog niet, want deze diverse plaat is sowieso een aanrader. Zelfs terwijl 2016 nog maar net begonnen is, kan gezegd worden dat er een grote kans is om deze plaat wederom in jaarlijstjes terug te zien.


Je kunt geen reactie achterlaten.