Teen Daze @ Rotown, Rotterdam

Door Leonie Poot 21 januari 2016 Reacties staat uit voor Teen Daze @ Rotown, Rotterdam

Op de website van Teen Daze staat, als een soort disclaimer, de volgende boodschap; “This is not a record that I made at home, and you can tell. This is truly the sound of me working through the events in my life that needed to be worked through. Time spent recording Morning World: ten days.”

IMG_4653

Teen Daze is het project van Jamison (achternaam onbekend). Voor zijn laatste album Morning World schakelde hij de hulp van singer-songwriter John Vanderslice in wat resulteerde in een prima plaat die zowel als dreampop en indie door het leven kan. Een flink verschil met voorgangers Glacier en All of Us, Together die meer in de dance/elektronica-hoek zitten. Waar Morning World door het indie-geluid een uiterst geschikte plaat is om met een band er op uit te trekken staat Jamison vanavond moederziel alleen achter een laptop en krijgen we Teen Daze de dj voorgeschoteld.

Dit is even slikken want het is nou eenmaal niet heel spannend om naar iemand te kijken die achter een laptop aan knoppen staat te draaien. Ook de projecties, achter Jamison, van bewegend water veranderen daar niets aan. Het komt dan aan op het publiek om de sfeer in de zaal te brengen. Maar daar is vanavond geen sprake van, hoewel je dat het handjevol mensen dat er staat niet aan kunt rekenen. Muzikaal gezien valt er weinig op vanavond aan te merken. De boodschap op de website geeft het al aan, Teen Daze neemt zijn muziek heel serieus en het klinkt vanavond net alsof je een cd hebt opgezet. Daar is dan helaas ook alles mee gezegd.

Uiteindelijk komt de glans vanavond van het voorprogramma Kin. De band biedt datgene wat er bij het hoofdprogramma ontbreekt; gedrevenheid, dynamiek, en spanning. Het Brits/Nederlandse kwartet laat zich niet makkelijk omschrijven. De band zegt er van te houden simplistische geluiden te transformeren tot iets complex. Het heeft de grilligheid van Sonic Youth, de uitgestelde climax, het voortjakkeren van gitaren en bas. Het is Radiohead met een vleugje PJ Harvey, maar bovenal zijn ze heel erg zichzelf.

IMG_4528

Kin begon als solo-project van Kim R. Foster in Manchester, na een verhuizing naar Groningen kwam een collaboratie tussen Foster en leden van Vox Von Braun en The Swains tot stand. De band gooide afgelopen Popronde al hoge ogen en ook vanavond spelen ze een indrukwekkende set.

Had Kin niet zo’n verrassing geweest dan hadden we wellicht iets milder gedacht over het optreden van Teen Daze. Maar vanavond speelde de Groningse band het hoofdprogramma volledig weg.

Je kunt geen reactie achterlaten.