De Staat @ Doornroosje, Nijmegen

Door Daan Krahmer 24 januari 2016 1

De nieuwe plaat van De Staat, simpelweg O geheten, werd opgenomen op heilige grond in Nijmegen. Na de verbouwing van poptempel Doornroosje wist Torre Florim de sleutel van het oude pand in handen te krijgen. Daar werd in alle rust gesleuteld aan de directe, grotendeels moddervette vierde studioplaat. De vijfkoppige band is van het oude naar het nieuwe Doornroosje verhuisd om het publiek dit nieuwe hoofdstuk uit de geschiedenis van De Staat voor te stellen. Er hangt weinig af van deze shows en dat is positief. Vóór deze officiële aftrap van de nieuwe tournee is praktische iedere zaal in Nederland al uitverkocht. En terecht. De Staat is tijdens haar korte afwezigheid een betere band geworden.

Shows van de Staat waren altijd al goed, maar de huidige spant vooralsnog de troon. Over deze slimme show is echt nagedacht. Op alle fronten oogt en klinkt de band professioneler, zelfverzekerder en strakker dan voorheen. Voor het eerst is er een grote lichtinstallatie, inclusief visuals aanwezig en ook de setlist klopt. Ruim anderhalf uur, met een goede opbouw en veel verrassende elementen. Zo neemt Torre Florim, die zich door de jaren heen tot een fantastisch frontman heeft ontwikkeld, tijdens ‘Help Yourself’ een draagbare camera ter hand. Op ludieke wijze filmt hij zichzelf, de band en zijn publiek. De beelden worden rechtstreeks vertoond achter de band. Leuke invalshoek. En die zijn er meer. Dat geldt ook voor de droge grapjes, soepele overgangen tussen de liedjes en nieuwe wendingen voor doorgewinterde fans. Zo wordt bijvoorbeeld de veel populairdere vinticious version van ‘Input Source Select’ gespeeld, tot groot genoegen van het publiek.

Dan over het nieuwe materiaal. Dat zit wel snor; de nieuwe liedjes vlammen, spatten en rocken het podium af. Vaak zijn die nieuwe liedjes expres lomp. Dit gaat tegenwoordig samen met zwaar aangezette, jaren tachtig synthesizers die in al hun vrolijkheid soms de neiging hebben om wat flauw over te komen. Naast het vooruitgesnelde, ijzersterke ‘Peptalk’, doen het meeslepende ‘Murder Death’ en het hitgevoelige ‘Systematic Lover’ het live goed, maar De Staat krijgt het meeste gedaan met het flink groovende ‘Get On Screen’ (met lasers!). Toch is de ware uitsmijter van de avond geen nieuwe track. Het wrede ‘Witch Doctor’ verscheen al op I_CON maar ging dankzij een straffe video vorig jaar alsnog viral. Wanneer Torre het publiek in duikt, weet het publiek wat hen te wachten staat. Er ontstaat een enorme cirkel van hossende Nijmegenaren, met Florim als dirigerend epicentrum. Het totaalplaatje klopt bij De Staat. Dat deze show nog niet perfect is, zie het dipje halverwege dit concert, mag niet verhullen dat liefhebbers van de band deze tournee niet mogen missen.


 

Eén reactie »