King of the World @ Patronaat, Haarlem

Begin 2012 werd de Nederlandse bluesband King of the World opgericht. Het gezelschap bestaat uit vier mannen die allen hun nodige ervaring in de muziekwereld hebben. Gitarist Erwin Java speelde in Cuby + Blizzards, zanger/bassist Ruud Weber speelde met Snowy White, drummer Fokke de Jong was actief in Normaal en toetsenist Govert van der Kolm begeleidde op zijn Hammond-orgel diverse grootheden.

We zijn nu een paar jaar verder en de waardering voor de muziek van King of the World heeft zich geuit in diverse Blues Awards. Vanavond staat het kwartet in een volgepakte kleine zaal van het Patronaat in Haarlem. De heren weten het publiek in anderhalf uur een mooie mix van oud en nieuw materiaal te presenteren. Zo komen van het eerste album Can’t Go Home onder meer ‘Bluesified’ en ‘Let’s Go Get Stoned’ voorbij en is het van opvolger KOTW vooral ‘Hurricane’ dat indruk maakt.

Voor de in 2011 overleden Cuby-frontman Harry Muskee schreef Erwin Java het nummer ‘Can’t Go Home’. Zijn prachtige gitaarspel overstemt de stilte in de zaal en de emotie bij de gitarist zelf na afloop is mooi om te zien. Verdriet, maar ook vreugde komen terug in de bluesmuziek. Dat blijkt wel als er tijdens het optreden overal dansende mensen te zien zijn. Wanneer toetsenist Govert van der Kolm al staand op zijn krukje en zittend op zijn orgel het instrument bespeelt bereikt het optreden zijn hoogtepunt.

Het is duidelijk dat de mensen in de zaal zijn gekomen om een avondje muziek te beluisteren en hun praatjes voor zich houden, iets wat de band ook opmerkt. “Jullie waren stil, dat mag ook wel eens gezegd worden”, aldus de toetsenist. Na ruim anderhalf uur zit het er dan op en buigen de heren gezamenlijk voor een dankbare menigte, die getrakteerd werd op het beste wat de Nederlandse bluesscene te bieden heeft.