Toto @ 013, Tilburg

Toto, wie kent ze niet? Al bijna veertig jaar gaat deze immer populaire rock-popgroep mee. Met hits als ‘Rosanna’, ‘Africa’, ‘Pamela’ en ‘Hold The Line’, trekt de band nog steeds volle zalen. Zo ook in Tilburg, waar de onlangs verbouwde 013 uit haar voegen barst. Toto verkoopt de grote zaal van 013 twee keer uit. De muzikanten geven een concert op donderdag 11 en vrijdag 12 februari. Het publiek is opvallend gemixt. Zowel jong als oud komt vanavond zijn of haar hart ophalen bij de populaire hits en het nieuwere werk, zoals het in 2015 verschenen Toto XIV. Met veertien studioalbums en talloze Grammy Awards op hun naam, mag je spreken van een wereldband. Toto spreekt tot op de dag van vandaag nog steeds aan en verkocht in totaal meer dan 500 miljoen platen.

De band opent stipt om half negen, waarna ze een optreden van ruim twee uur verzorgen. Opener ‘Running Out Of Time’ is gelijk een knaller. Het mooi verlichte doek valt en de opvallend goede lichtshow begint. Het publiek moet duidelijk nog even opgewarmd worden en kijkt vooral toe hoe de eerste vier nummers worden gespeeld. Na ‘Stranger In Town’ spreekt frontman Steve Lukather het publiek aan met de vraag: “How you liked that opening?” Zoals verwacht joelt en juicht de volle zaal enthousiast. Vanaf dat moment weet Toto dat ze het publiek aan hun zijde hebben en dat blijft zo tot het einde van de show.

De show is dat wat je ervan verwacht, een goed gerepeteerde herhaling van hits, afgewisseld met nieuw werk en natuurlijk drumsolo’s, gitaarsolo’s en David Paich die uitblinkt op de toetsen. De hoge noten worden professioneel verdoezeld door het getalenteerde achtergrondduo. Want natuurlijk zijn de hoge nootjes in ‘Hold The Line’ en ‘Africa’ niet meer zoals het in de jaren tachtig klonk. Ondanks dat klinkt de band stevig, gesmeerd en is het duidelijk dat Toto een bak ervaring heeft waarmee ze vol zelfvertrouwen het publiek bespelen. Meerdere keren wordt er aan het publiek gevraagd of ze het naar hun zin hebben. Aan de zin “please sing-along if you know this one” wordt moeiteloos gehoor gegeven. De afsluiter is natuurlijk ‘Africa’ in een verlengd jasje van ruim tien minuten. En ja, natuurlijk is dit waar de zaal uiteindelijk voor komt en ja, natuurlijk het is fijn deze nog even luidkeels mee te zingen voor je weer op huis aan gaat met het fijne gevoel van nostalgie.

 

 

2 Comments

  • Je wat slecht. Was Steffie er wel bij geweest? Het doek viel namelijk NIET.

    Voor de rest is dit een niets zeggend stukje dat ook over Marco Borsato had kunnen zijn

  • Hoi Peter. Inderdaad een algemeen stukje over een band die op mij een algemene indruk heeft achtergelaten, helaas maar wel voorspelbaar. Het doek viel inderdaad wat later dan gepland, maar om hier nu zo veel aandacht aan te besteden leek mij onnodig. Marco Borsato vergelijken met Toto.. En ja ik was er zeker bij, anders zou het natuurijk raar zijn te doen alsof.. 😉 gelukkig zijn meningen nog altijd verschillend.

Comments are closed.