All Them Witches @ Ancienne Belgique, Brussel

All Them Witches is een band uit Nashville, Tennessee. En dat is goed te horen: psychedelische desertrock waar de stoner jam aan de basis lijkt te liggen. Afgelopen herfst kwam hun derde volledige album Dying Surfer Meets His Maker uit en om dat album kracht bij te zetten tourt de band momenteel door Europa. Een groot deel van de muziek ontstaat door middel van jams tijdens de opnamesessie. Geen wonder ook dat het nieuwe album bijna wegluistert als één gehele track. De band probeert op cd zoveel mogelijk hun live-sound te pakken te krijgen en dat is tijdens het optreden goed te horen.

Na nog een kleine soundcheck van een kwartiertje begint de band gelijk met spelen. Geen poespas met opnieuw het podium op komen om alvast wat applaus te ontvangen, gewoon direct spelen, want dat is wat de band het liefste doet. De band opent de avond met ‘Funeral For A Great Drunken Bird’ de opener van hun tweede album Lightning At The Door. Zoals dat ook op het album een bijna perfect begin is, blijkt het ook live een prima start. Hoewel deze band nog lang niet zo bekend is in Europa, blijkt er genoeg animo te zijn; een groot deel van de shows hier zijn uitverkocht, en het publiek vanavond geeft een enorme blijk van waardering.

Een groot deel van de setlist van vanavond bestaat uit nummers van de laatste twee albums. Van het debuut krijgen we wel een zeer opzwepende en harde versie van ‘Heavy/Like A Witch’ te horen. Tijdens de show zijn er af en toe wat technical difficulties, maar de band is te relaxed om daar een echt punt van te maken. Zanger Charles Michael Parks, Jr. weet precies genoeg tegen het publiek te zeggen om ons het gevoel te geven dat we deel uit maken van de show. Verder zijn er geen stoere rockposes en de band beweegt niet vol energie over het podium, maar in alle eerlijkheid zou dat ook alleen maar misstaan.

Wat het optreden speciaal maakt is dat de band niet schuwt om hun songs flink te verbuigen. Experimenteerdrift en de behoefte om flink te jammen zijn goed aanwezig, en zo duurt ‘Blood and Sand/Milk and Endless Waters’ vanavond bijna vijftien minuten. De toegift bestaat enkel uit een (wederom flink uitgerekte) cover van Abner Jay’s ‘My Middle Name Is The Blues’. Die toegift wordt door Parks ingeluid met de woorden “We don’t really need that much convincing”, duidend op het gejuich van het publiek. “We simply just love to play”, eerlijke woorden na al anderhalf uur gespeeld te hebben.

Op plaat was All Them Witches al een band om bij weg te dromen, maar live blijken ze in staat om het geheel nog net even een niveautje hoger te tillen. Een klein gesprek achteraf leert dat de band alweer een nieuw album op de planning heeft staan dat in de zomer opgenomen moet gaan worden. Een nieuwe Europese tour ligt dus voor de hand, en het is aan te raden daar zeker bij te zijn.