Deafheaven @ Paradiso, Amsterdam

Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen van Deafheaven in Amsterdam op het podium staan, maar wel de eerste keer in deze bezetting. Het nieuwste wapenfeit van het vijftal heet New Bermuda en wordt sinds de release door fans en critici bejubeld. Vanavond kunnen zij voor het eerst in ons land genieten van dit werk, want het vijftal speelt dit nieuwe meesterwerk gewoon integraal. Hoewel de balkons dichtblijven staat de vloer van de grote zaal van Paradiso helemaal vol. En dat is wel het minste wat Deafheaven verdient.

Met ‘slechts’ vijf nummers op de tracklist van New Bermuda ben je net iets meer dan drie kwartier onderweg, een tijdsduur die live ongeveer gelijk ligt. Wie geen oordoppen bij zich heeft zal bij binnenkomst overdonderd worden door de zware bass van drummer Daniel Tracy en harde screams van zanger George Clarke. Laatstgenoemde kondigt de nummers netjes aan en deze worden uitgevoerd op een manier die de perfectie benadert.

Clarke maakt buiten de aankondigingen weinig woorden vuil aan het publiek, op een “How are you doing?” en “We’re always happy to play here” na. Hij zal zijn stem misschien op een bepaalde manier willen sparen. Tijdens en tussen het schreeuwen door gedraagt hij zich als dirigent en danst en beweegt op de muziek. Dat eerste is aan het publiek in Paradiso vanavond niet echt besteed, dat laatste des te meer. De aanwezigen staan vooral meedeinend en in stilte (!) de kunsten van Deafheaven tot zich te nemen.

Geen moshpits dus, wel af en toe een verdwaalde headbanger maar meer is het niet. En dat is prima, want de combinatie van post-rock en black metal functioneert prima als luistermuziek. Als de reguliere setlist eropzit en New Bermuda compleet gespeeld is komt de band nog terug voor een toegift. ‘Sunbather’ van het gelijknamige album en ‘Dream House’ sluiten een ruim uurtje Deafheaven af. Een magistrale band die alleen nog maar groter kan groeien.