AURORA @ Paradiso, Amsterdam

Toen we AURORA vorig jaar met knikkende knieën op Pinkpop zagen staan, hadden we al het stille vermoeden dat de Noorse het wel eens ver zou kunnen gaan schoppen. Nu, een maand of negen later, is ze van de kleine Stage 4 op het Landgraafse festival met een paar honderd man voor haar neus naar een bomvolle grote zaal in Paradiso gegaan. Je zou haast gaan denken dat we er een beetje verstand van hebben.

Die bomvolle poptempel overlaadt de negentienjarige blondine na één nummer al met een enorm applaus, waardoor de arme meid gelijk helemaal overdonderd lijkt door alle aandacht. Ze laadt zich er echter niet door van de wijs brengen, zo blijkt al snel. AURORA’s voornaamste wapen is haar engelenstem met een belachelijk bereik, waarmee ze met gemak de pakweg 1500 aanwezigen als het ware weet te bezweren. Daarbij komt dat op haar onlangs verschenen debuutplaat, All My Demons Greeting Me As A Friend, dusdanig veel goede nummers staan dat een setlist voor een headlineshow van dit formaat makkelijk gevuld is zonder dat de klad erin komt.

Zo is er ‘Running With The Wolves’, dat in feite best een eenvoudige track is met typische stampende drums en met een door synths doordrenkt refrein, maar heel krachtig gespeeld en gezongen naar een climax wordt gestuwd en zo voor een van de hoogtepunten van het optreden zorgt. Maar ook het piano-gedreven ‘Through The Eyes of A Child’ en slim opgebouwde popnummers zoals ‘Warrior’ – ook de naam van de fanschare die AURORA inmiddels om zich heen verzameld heeft – en ‘I Went Too Far’ zorgen ervoor dat de Scandinavische zangeres een bovengemiddeld optreden geeft en Paradiso van voor tot achter in weet te pakken.

Dat nummers hier en daar een beetje op elkaar gaan lijken – vooral qua opbouw en muzikale omlijsting – is soms iets dat opvalt, maar heel storend wordt dat niet. Ze speelt daarvoor te kort (een ruim uur) en bovendien compenseert ze dat met haar bijzonder innemende persoonlijkheid en immens schattige en vertederende presentatie; zichtbaar onder de indruk van het enthousiasme van de zaal. Na ‘Conqueror’, dat tot op heden de grootste hit is en ook vanavond als afsluiter van de reguliere set voor een uitsmijter van hoog niveau zorgt, ontploft Paradiso zowat. Zelden reageerde de Amsterdamse poptempel zó enthousiast na afloop van een show. AURORA, de superster (in wording). Maar dat wisten wij allang, natuurlijk.