Alessia Cara @ Melkweg, Amsterdam

In het befaamde BBC Music Sound of 2016-lijstje eindigde Alessia Cara als tweede, nog vóór mega(pop)ster in wording Dua Lipa en Flume/Cashmere Cat-kruising Mura Masa, die het beiden behoorlijk af moesten leggen tegen de Canadese zangeres met Italiaanse roots. Terecht of niet, monsterhit ‘Here’ was natuurlijk wel een behoorlijk teken aan de wand dat deze tiener wel eens heel groot kon gaan worden. In een uitverkochte Melkweg – waar de show van de Oude Zaal naar de veel grotere The Max verplaatst werd – bewijst ze inderdaad heel wat in haar mars te hebben.

Toch heeft het daar in het eerste kwartier niets van weg. In openingsnummer ‘I’m Yours’ worstelt Cara – ondersteund door een vierkoppige band – met haar eigen stemgeluid, dat soms amper te verstaan is, waardoor ze zich lijkt te overschreeuwen en bovendien het tempo van de band niet helemaal bij kan benen. Even later vermaakt ze het publiek, dat vooral bestaat uit gillende tienermeiden, met wat praatjes over ‘in jezelf en in je dromen geloven’, waarbij het glazuur bijna van je tanden springt.

Ze weet zich echter knap te herpakken dankzij ‘Overdose’, waarbij ze gelijk weet te zorgen voor de interactie tussen artiest en publiek, waar shows als deze vaak mee vallen of staan. Beetje meezingen, beetje vragen hoeveel meisjes er in de zaal zijn die ook al hun minpunten opschrijven en bijhouden en meer van zulke simpele, maar effectieve en schattige acties. De Melkweg vindt het allemaal prachtig en eet vanaf de eerste seconde uit Cara’s hand, precies zoals je zou verwachten. Want hoewel de band niet bestaat uit muzikale genieën van de bovenste plank, zit het muzikaal eigenlijk allemaal ook wel prima in elkaar.

Het is – en zo hoort het ook – vooral Cara die schittert en bewijst dat de bedenkingen die we de eerste paar minuten kregen, onterecht blijken. Zo toont ze met de fraaie pianoballad ‘River of Tears’ aan over een meer dan uitstekende strot te beschikken, laat ze dankzij ‘Scars To Your Beautiful’ zien prima met een zaal van deze grootte om te kunnen gaan en blijkt ze nummers ook nog eens prima eigen te kunnen maken, getuige de sterke cover van The Neighbourhood’s ‘Sweater Weather’, een van de vele songs die ze op haar YouTube-kanaal coverde voordat ze bekend werd.

Of ze de terechte runner-up in het BBC-lijstje is, durven we (nog) niet te zeggen. Als je af gaat op het vrij uitzinnige publiek dat ze vanavond voor haar neus heeft, in ieder geval wel. En dat is ook gelijk de reden dat Alessia Cara nog maar één of twee hits à la ‘Here’ nodig heeft om binnen nu en twee jaar de Heineken Music Hall met hetzelfde gemak in te pakken.