Baroness @ Tivoli De Helling, Utrecht

De show op dinsdag zou plaats vinden in Brussel, wat zorgt voor een wrange bijsmaak in Utrecht waar Baroness wel zonder problemen kan optreden. Het voorprogramma van Vitamin X zorgt in elk geval voor de eerste zweetdruppels, hoewel de band eigenlijk meer verdient. Misschien toch een geval van vreemde eend in de bijt?

Want zo hard is Baroness niet meer. Na de dubbelaar die geen dubbelaar had moeten zijn is Purple een dijk van een plaat maar wel eentje waardoor Tivoli de band onder het genre pop schaart. ‘Tower Falls’ horen we in elk geval niet meer vanavond, sterker nog, we moeten tot de toegift wachten voordat er iets van de oude Baroness te horen valt.

Is dat slecht? Zeker niet want de nieuwe nummers zijn een catharsis volgend op het traumatische busongeluk en het revalidatieproces. John Dyer Baizley heeft er vanavond in elk geval enorm veel zin in, het plezier weer te kunnen spelen straalt van hem af. Ook de rest van de band is in goede vorm. Het leeuwendeel van de show wordt ingenomen door nieuw werk, waaronder het uitstekende ‘Morningstar’, ‘Shock Me’ en ‘The Iron Bell’. Soms wordt het wel even teveel van het goede, zo komt ‘If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain?)’ niet echt over in een blok paarse nummers. Ook voor ‘The Gnashing’ is wel eens harder geklapt, wil de band echt afrekenen met het betere werk van Blue Record. Merkwaardig genoeg is een nummer als ‘Green Theme’ op plaat niet het meest boeiend, maar de live uitvoering met heerlijk gitaarwerk is wel om te smullen. Sowieso lijkt de band de nummers van het matige Yellow & Green live net wat feller te spelen, wat de kwaliteit ten goede komt.

Ondanks de setlist die wel erg veel op het laatste werk leunt en soms iets onevenwichtig overkomt is Baroness weer helemaal terug. Geweldige plaat ja, maar ook nog een sterke liveshow erbij.