Broeder Dieleman @ V11, Rotterdam

Broeder Dieleman, op een boot, op witte donderdag. Soms zijn er van die dagen dat alles op zijn plek valt. Hoewel dat voor Tonnie Dieleman wellicht vandaag zo niet voelt. Zijn VJ is ziek waardoor hij op het laatste moment het programma om moet gooien. Zijn laatste album Uut de Bron is er een van soundscapes, muziek waar er meer aan knoppen gedraaid wordt dan aan snaren geplukt. Het was dan ook de bedoeling dit nieuwe album samen te laten gaan met videoprojecties. Iets waar je je bij het beluisteren van Uut de Bron wat bij kunt voorstellen. Maar vanavond dus geen projecties en dus een ander programma dan verwacht. Meer polderfolk en minder experimentele klanken, met drummer en toetsenist (die overigens ook aan knoppen draait).

img_6562-2

Broeder Dieleman staat garant voor wonderschone liedjes. Vanavond horen we een mengelmoes van oud en nieuw werk. Weliswaar hiertoe gedwongen door omstandigheden maar voor de aanwezigen geen straf. Dieleman heeft iets ontwapenends over zich, loodzware teksten worden afgewisseld met vrolijk gekeuvel. En hoewel nummers als ‘Aalscholvers’ en afsluiter ‘Gloria’ toch ver verwijderd zijn van nieuwkomers ‘Lovenpolder, Boerengat’ en ‘Omer Gielliet’ smelt het geheel vanavond prachtig samen. Ondergetekende denkt niet dat iemand de VJ vanavond gemist heeft.