Paaspop Schijndel 2016: dag 3

Dag 3 van Paaspop begint met Typhoon op het hoofdpodium Apollo. Wat een warm welkom! Glenn de Randamie, ofwel Typhoon danst op zijn blote voeten alsof Apollo zijn nieuwe huiskamer geworden is. Vele liedjes van Lobi Da Basi worden gespeeld en het is duidelijk dat het Nederlandse festivalpubliek Typhoon met net zo veel liefde ontvangt als dat hij geeft. Typhoon is niet alleen gekomen vandaag, zijn talentvolle band geeft minimaal zoveel energie als hijzelf. Het zweet druipt van de artiesten en het aantal mensen op het podium tellen is onbegonnen werk. De muzikanten zijn perfect op elkaar ingespeeld, warm en vol van energie. Wanneer Typhoon zijn hit ‘Liefste’ inzet, gaan de lichtjes van aanstekers de lucht in en krijgt iedereen kippenvel.

Op deze laatste dag van het festival kun je nauwelijks het hoofdpodium verlaten. Van Typhoon door naar Balthazar. Zoals de aankondiging belooft: misschien wel de beste band van België. Het in 2015 verschenen Thin Walls stond in onze album top 100 van 2015, op de vijfde plek. Balthazar speelt precies zoals op plaat, nee eigenlijk nog net wat beter. Het is ontzettend fijn om te luisteren naar zoveel talent. De Apollo staan dan wel niet bomvol, iedereen die er is kan alle teksten meezingen. Balthazar zorgt voor een heerlijke sfeer ondersteund door de prachtige vioolklanken van Patricia Vanneste. Het concert is alweer voorbij voor je er erg in hebt en de Belgen laten de Apollo vol verwondering achter.

Om de indie-popsfeer te doorbreken gaan we even op bezoek bij de Jack Daniel’s stage voor wat garage-punk. Hier speelt St. Tropez, het voormalige Go Back To The Zoo gruizige deuntjes. Zoals al in verschillende berichten werd vermeld: Go Back To The Zoo is dood, leve St. Tropez. Deze boodschap wordt duidelijk overgebracht op het podium. De collega’s van  Meatbodies. een garage-punkband uit Californië nemen even later het stokje over. Dit is prima garage, de stemmen klinken lekker punk en de gitaar op standje 11. Na al deze gruizigheid kun je proberen om zelf een punkrocker te zijn. Het kleine podium van Black Wax organiseert een heuse punk-karaoke. Het bandje speelt en jij mag zingen. Helaas hebben de meisjes op het podium nog nooit gehoord van het nummer ‘Basket Case’ en de band Bad Religion. Maar wat is karaoke zonder slechte optredens? Geslaagde karaoke dus!

Nog even spieken bij de buren. Een overvolle Roxy stage presenteert: Jack Parow. Hoewel verder binnendringen nauwelijks lukt in de bomvolle tent is Zander Tyler ofwel Jack Parow van veraf te herkennen door zijn enorme pet. Zijn handelsmerk. Lang blijven is bijna niet mogelijk, het zweet druipt van de tent en de dansende en swingende menigte neemt hier de overhand. Hoewel dichterbij het podium komen niet lukt klinkt het binnen als een goed feestje. De liveband ramt erop los. Het zal vast niet voor niets zo druk zijn binnen.

Het wordt tijd voor het stevigere werk. Monster Magnet staat op het programma op het Phoenix-podium. De Thunderbolt is even leeg, het nieuwe hardrockcafé ontpopt zich in Phoenix. Want Monster Magnet, met zijn harde stonerrock klinkt hier als muziek in de oren. De setlist is waanzinnig met nummers van het oudere werk zoals Powertrip en Superjudge. Als kers op de taart sluiten ze af met ‘Space Lord’, motherfucker! Er wordt geheadbangd, geschreeuwd en meegezongen. De ervingsdeskundigen van het stonerrockgenre laten hier het achterste van hun tong zien en dat wordt meer dan goed ontvangen. Angstaanjagend goed.