Weezer – Weezer (White Album)

weezer-white-album(Album – Crush Music / Warner) Al vrij snel na de uitstekende comebackplaat Everything Will Be Allright In The End maakte Weezer bekend door te pakken met nog meer nieuw werk. In een recent verleden leverde dat aardige albums als Ratitude en Hurley op met helaas veel te veel fillers. Toen ook nog de single ‘Thank God For Girls’ een beetje de maffe Ratitude-weg in leek te slaan was de angst groot. Was Rivers Cuomo de artistieke weg weer kwijt?

Op het vierde self-titled album Weezer (White Album) is dat zeker niet aan de orde. De voorganger was creatief misschien wat uitdagender, Weezer maakt hier korte metten met iedereen die twijfelde aan hun kunde om lekkere poprocknummers te schrijven. Met de zomer als thema gaat de band met tien nummers aan de haal waarvan de eerder genoemde single misschien wel een van de zwakste is. ‘L.A. Girlz’ met die verschrikkelijke z in plaats van een s is juist een heerlijk fris nummer om de tweede helft van de plaat mee te openen terwijl het moeilijk zal zijn je niet te amuseren als de band überhaupt aftrapt met ‘California Kids’.

Toch is Weezer op zijn best met ‘Jacked Up’, ‘Summer Elaine And Drunk Dori’ en ‘(Girl We Got A) Good Thing’ waarin net wat meer rust zit en de band terug probeert te grijpen naar hun beste jaren negentig Beach Boys-werk. Dat niveau zit er natuurlijk niet meer in maar dat Weezer in drie jaar tijd twee van zulke platen zou maken kon je je na ‘Can’t Stop Partying’ eigenlijk niet meer voorstellen.

Tags