Cult Of Luna and Julie Christmas – Mariner

Cult-of-Luna-and-Julie-Christmas-Mariner(Album – Indie Records) Cult of Luna liet zich voor zesde studioplaat Vertikal inspireren door Fritz Lang’s Metropolis en leverde een dijk van een plaat af. Rauw, machinaal en soms heel ijzig en kil en dat is niet in de koude kleren gaan zitten. Na de laatste show van de tour stonden de heren in de kilte van de mechanische stad en keek men verloren omhoog naar de sterren en dachten dat het antwoord misschien wel boven te vinden was. Zevende studioplaat Mariner gaat over het loslaten van de bekende stad én de zoektocht naar het onbekende. De band riep de hulp in van voormalig Made Out Of Babies- en Battle Of Mice-vocaliste Julie Christmas.

Opener ‘A Greater Call’ begint met een trage drone, maar na drie minuten barst de hel los, met de diepe vocals van Johannes Persson op de voorgrond en de etherische, bijna engelenstem van Julie Christmas subtiel op de achtergrond. Op dit nummer is de rol van Christmas het kleinst, zo blijkt later op de plaat. ‘Chevron’ wordt namelijk gedragen door de combinatie van beide vocalisten, waar Christmas haar gehele vocale spectrum mag laten zien, waarbij de ene uithaal nog meer tot de verbeelding spreekt dan de andere.

Ook de schurende gitaarpartijen en complimenterende synths mogen er zijn op dit nummer en op ‘The Wreck of S.S. Needle’ is de combinatie van spookachtige synths en denderend riffwerk fantastisch. Vocaal gezien is dit echter het minste nummer: het is de enige track zonder Persson en sommige uithalen van Christmas klinken gewoonweg nét niet.

Na het geweld van deze drie nummers is ‘Approaching  Transition’ een rustpunt te noemen. Het trage, maar ook lange (bijna dertien minuten!) nummer is heel dromerig, met z’n sfeervolle drumpartijen, slome bas en cleane vocalen in de eerste negen minuten. Pas daarna worden de riffs wat zwaarder en zet Persson wat meer kracht in z’n stem. Mariner gaat “out with a bang” met afsluiter ‘Cygnus’, waar de typische Cult Of Luna-riffs hand in hand gaan met meer kosmische gitaarpartijen en waar Persson en Christmas elkaar perfect complimenteren. Mariner is om deze manier inderdaad een plaat waar Cult Of Luna zich deels op vreemd terrein bevindt, maar anderzijds is juíst dat weer een logisch vervolg op het Vertikal-epos. Fantastische plaat.