Black Mountain – IV

Black Mountain IV(Album – Jagjaguwar / Konkurrent) De naar het verleden verwijzende titel liegt er niet om: met vierde plaat IV grijpt Black Mountain terug op de uitgesponnen psychedelische rock van begin jaren zeventig. Maar hoewel alle nummers sporen van Pink Floyd en – inderdaad – Led Zeppelin verraden, is IV vooral een hedendaagse plaat, makkelijker aansluitend bij het oeuvre van The Brian Jonestown Massacre dan van Rush. Een plaat die bovendien tot het betere werk van Black Mountain kan worden gerekend.

De stoner-rock van de eerdere platen horen we terug bij sterke opener ‘Mothers of the Sun’ en het als call-and-response gezongen duet ‘Constellations’ halverwege het album. Elders breiden de Canadezen die welbekende stoner-rock-formule uit met lange synthesizersolo’s (‘Defector’) en psychedelische pedaaleffecten, wat wonderwel positief uitpakt voor de doorgaans toch wat straight forward gecomponeerde melodielijntjes. De trager opgebouwde ‘(Over and Over) The Chain’ en afsluiter ‘Space to Bakersfield’ bieden Stephen McBean en zijn band minutenlang de ruimte voor spacende wah-wah-solo’s rondom enkele zinnetjes steeds herhaalde tekst.

De minder sterke ballades van het album (‘Line Them All Up’, ‘Crucify Me’) zijn – zeker wanneer de weinig diepzinnige teksten zo duidelijk aan het licht komen – de eerste nummers die tot overslaan verleiden. Maakt niet uit, de rest van IV is sterk genoeg om Black Mountain weer even stevig op de psychstonerkaart te zetten. Prima plaatje.