Cœur de Pirate @ Tolhuistuin, Amsterdam

Door Julien L'Ortye 17 april 2016 Reacties staat uit voor Cœur de Pirate @ Tolhuistuin, Amsterdam

Op een gegeven moment, ergens halverwege haar allereerste show op Nederlandse bodem, beweert Beatrice Martin, zoals de echte naam van Cœur de Pirate luidt, dat ze iedereen die een jaar geleden had gezegd dat ze een uitverkocht huis in Amsterdam zou bewerkstelligen, voor gek zou hebben verklaard. Dat valt te betwijfelen, ook op basis van prachtsongs als ‘Comme des Enfants’ en ‘Francis’ – beide afkomstig van haar grandioze debuutplaat vol Franstalige liedjes – zou het haar naar alle waarschijnlijkheid wel gelukt zijn om een zaal op Nederlandse bodem vol te krijgen. Niet voor niets was de Tolhuistuin binnen een mum van tijd uitverkocht.

Hoe dan ook staat het Frans-Canadese zuchtmeisje – dat eigenlijk helemaal niet meer zo’n zuchtmeisje is – in de uitverkochte zaal aan het de overzijde van het IJ meermaals oprecht te kijken van de bijval die ze meerdere malen krijgt. Zo zingt het gros van de zaal het refrein van het eerdergenoemde prijsnummer ‘Comme des Enfants’ tot haar grote verbazing moeiteloos mee en is ze muisstil wanneer ze achter de piano plaats neemt. Terecht ook, want Martin bewijst vanavond andermaal het instrument meer dan uitstekend te beheersen.

En dat zijn ook gelijk de mooiste momenten, wanneer de lieflijke blondine achter haar piano plaatsneemt en haar nummers met veel gevoel weet over te brengen. Dan is ze op haar best, slechts gematigd ondersteund door haar vier bandleden, die gedurende de show verder vooral heel braaf binnen de lijntjes kleuren. Er is weinig ruimte voor uitspattingen, terwijl sommige (wat mindere) liedjes die uitspattingen best goed hadden kunnen gebruiken om het contrast met fraaie songs als afsluiter ‘Crier Tout Bas’, set-opener ‘Oceans Brawl’ en het schattige ‘Pour Un Infidele’ ietwat te verbergen.

Toch valt de mooie blondine voorts op weinig fouten te betrappen; het is eerder het aldoor pratende publiek dat de boel af en toe verziekt. We mogen blij zijn dat de setlist niet alleen maar gevuld wordt door stille pianoliedjes van de titelloze debuutplaat, want dan was het optreden waarschijnlijk behoorlijk in het water gevallen. Even later is er een flink hoogtepuntje in de vorm van haar cover van Justin Bieber’s ‘Sorry’. Deze bewerking mag dan wel ingegeven zijn door pure rancune – “I like this guy so much that I don’t even know the lyrics by heart” – haar versie is hoe dan ook minstens net zo goed als het origineel.

In haar eerste show op Nederlandse bodem – liefhebbers van het eerste uur hebben er bijna zeven jaar op moeten wachten – leren we dat Cœur de Pirate een geweldige zangeres en dito performer is en dat haar fanschare ruimschoots groter blijkt te zijn dan zij zelf verwachtte. Ze zegt in de herfst weer terug te willen komen; op basis van vanavond lijkt ons dat een meer dan uitstekend plan. Er is tenslotte animo genoeg.


Je kunt geen reactie achterlaten.