The Falcon – Gather Up the Chaps

The-Falcon-–-Gather-Up-The-Chaps-cover(Album – Red Scare) The Falcon, god wat een band. Blij dat ze terug zijn. Unicornography is alweer tien jaar geleden en hoewel dat nog iets teveel richting side-project van Brendan Kelly leunde bleek het een heerlijk gevarieerd funkrockplaatje. En dan is er nu Gather Up The Chaps, waarmee Kelly bewijst zijn groei ook naar deze band doorgetrokken te hebben.

De supergroep is serieuzer en slaat een veel donkere toon aan. Tekstueel neigt de band meer naar het solowerk van Kelly. Omgaan met drugs, eenzaamheid en verdriet verdiepen het niveau van The Falcon. Want qua muziek blijft de band redelijk trouw aan het eerdere werk, lekkere punkrock met meezingbare refreinen, hoewel er iets minder gegrasduind wordt door stijlen. De humor zit er nog steeds in, zo is ‘Hasselhoff Cheeseburger’ al snel een van de favoriete nummers vanwege de poëtische manier waarop de tekst de beelden van de dronken smullende Hasselhoff vervlecht met andere problematiek.

Kelly is wel echt de frontman, de krachten van Dan Andriano en nieuwkomer Dave Hause zijn helaas wat spaarzaam gebruikt. Desalniettemin zijn de twee nummers die deze mannen schreven wel de moeite waard en in het geval van ‘If Dave Did It’ zelfs een van de betere nummers die Hause de afgelopen jaren schreef.

Met een krap halfuur kun je klagen dat Gather Up The Chaps nogal kort is maar waarschijnlijk is de kans alleen maar groter dat je hem opnieuw opzet.