Amenra – Alive

cover_amenra_alive_lp-1-e1460300637685-wpcf_300x300(Album – Consouling Sounds) Het is alweer vier jaar geleden sinds Mass V en het wachten op een opvolger duurt lang. Amenra heeft ons in de tussentijd zoet gehouden met diverse splits met onder andere Madensuyu en VVONDS, een poëtische samenwerking met Sofie Verdoodt en een tweede liveplaat. Op Roadburn bracht de band een nieuw ‘tussendoortje’ uit, de opvolger van Afterlife heet Alive, een akoestisch livealbum.

Weer een akoestische plaat dus met daarop tien nummers. Dezelfde intensiteit die de band versterkt brengt komt ook op Alive goed uit de verf. Spaarzaam aangeslagen gitaren en mooie zanglijnen van Colin van Eckhoudt. Jammer is wel dat dit, ondanks de akoestische insteek, deels een verzamelalbum is. De eerste drie nummers stonden ook op Afterlife uit 2009. Wel nieuw zijn de covers ‘Parabol’ (Tool) en ‘Het Dorp’ (Zjef Vanuytsel). Twee hele mooie uitvoeringen, die uitstekend binnen de sacrale sfeer passen die de band met deze langspeler (en enkele bijbehorende concerten) wil oproepen. Sterk zijn ook de beide nummers met Verdoodt en lievelingen uit eigen stal ‘Aorte’ en ‘Razoreater’. Alleen ‘The Longest Night’ is voor zover ik weet niet eerder uitgebracht.

Met de (deels nieuwe) uitvoeringen dringt Amenra beangstigend onderhuids bij je binnen. Het is donkere folk/post-rock, maar door het herhalende karakter van sommige nummers komt de relatie met religie waar de band graag mee werkt goed over. Desalniettemin blijft dit grotendeels oud werk en daarom slechts drie sterren.