The Night Before

(Sony Pictures Home Entertainment) Wanneer de negentienjarige Ethan (Joseph Gordon-Levitt) zijn beide ouders verliest in een auto-ongeluk, wordt hij door zijn twee goede vrienden opgevangen. Zeker op kerstavond zorgen ze ervoor dat hij zich niet alleen voelt en een heuse traditie is geboren, compleet met foute kersttruien, karaoke, een bezoekje aan de Chinees én de grote kerstboom op Rockefeller Center. En natuurlijk drank en drugs.

Met deze traditie wordt elke kerstavond een compleet zuipfestijn, maar wanneer het drietal de dertig passeert,  neemt het enthousiasme af. Dat komt deels omdat Chris (Anthony Mackie) eindelijk is doorgebroken als American Footballer, maar ook omdat Isaac (Seth Rogen) het serieuzer aandoet: hij is gelukkig getrouwd en het eerste kindje komt eraan. Nee dan Ethan, hij heeft geen geluk qua werk, z’n relatie is net op de klippen gelopen en z’n carrière als  singer-songwriter komt niet verder dan z’n slaapkamer.

Nu het ritueel tot z’n einde komt besluiten ze om er als afsluiter nog één keer een legendarische avond van te maken. Dan werkt het wel dat Isaac van z’n vrouw een hele lading drugs mee heeft en dat Chris een Red Bull partylimousine tot z’n beschikking heeft. Als kers op de spreekwoordelijke taart heeft Ethan als een echt kerstmirakel drie kaartjes voor het legendarische Nutcracka-bal in z’n bezit.

Zoveel mogelijk kersttradities worden afgevinkt, maar terwijl Ethan echt bezig is met de tradities, is Isaac vooral helemaal naar de tyfus vanwege alle drugs en is Chris voornamelijk bezig met álles op de social media te zetten én de quarterback van z’n team te pleasen. Dat laatste haalt wel wat vaart uit de film en dit is zeker een minpunt. Maar wanneer Chris bij z’n moeder langsgaat om ouderwets Goldeneye te spelen is het personage wel weer op dreef.

Jonathan Levine (Warm Bodies, 50/50) weet de humor van een stonerfilm, te combineren met de warmte van een typische kerstfilm en de feelgood van een romcom. Dat doet hij op soms onlogische maar ingenieuze wijze. Zo is RUN DMC’s ‘Christmas in Hollis’ een te gekke keuze als kerstanthem, zijn de verwijzingen naar Die Hard en Beastie Boys even slim als functioneel  en is Mr Green (Michael Shannon) een wel hele creatieve Ghost of Christmas Past.

Het slot van de film staat in het teken van het Nutcracka-bal, waar naast teamgenoten van Chris ook beroemdheden zoals James Franco en Miley Cyrus bij zijn. Hoogtepunten en dieptepunten volgen elkaar in rap tempo op en waar Ethan één van de grootste missers van z’n leven begaat, komt het trio aan het einde van de film weer bij elkaar. The Night Before is niet de beste film van Levine en Gordon-Levitt, Rogen en Mackie hebben echt wel betere rollen gespeeld: het is prima vermaak.