Kaytranada @ Melkweg, Amsterdam

Op een gegeven moment betrap ik mezelf op het toilet van de Melkweg erop dat ik mijmerend naar een poster van Tokimonsta aan het staren ben. De set die Kaytranada – we zijn op dat moment ergens ruim halverwege – draait, is allesbehalve interessant en voelt als een press-playverhaaltje zoals we er al zoveel van kennen. De shows van de eerstgenoemde daarentegen, waarvan gezegd kan worden dat deze voor een deel uit hetzelfde vaatje tappen als deze Haïtiaanse ster in wording, zijn toch een stuk dynamischer en aantrekkelijker dan wat we hier voorgeschoteld krijgen.

Toegegeven, Kaytranada’s tweede plaat 99.9% – die gezien zijn plotselinge bekendheid meer voelt als een debuutalbum – is van een uitstekend niveau en weet mede dankzij gastbijdrages van onder andere Craig David, AlunaGeorge, Anderson .Paak en Vic Mensa van begin tot eind te boeien, zonder dat het ook maar een moment echt inkakt. Dus, zou je denken, misschien is het dat astronomische bedrag van plusminus dertig euro wel waard. Blijkbaar zijn meer mensen die gedachte aangedaan, want hoewel er een week eerder nog niet de helft van de kaarten verkocht schenen te zijn, staat de grootste zaal van de Melkweg vrijwel volledig vol en is de sfeer, mede dankzij het goede werk van Lou Phelps, vrij behoorlijk.

Het zou dan een koud kunstje moeten zijn om de zaal daarna makkelijk mee te krijgen, maar de stuitende lafheid plus de inspiratieloze manier waarop hij zijn nummers brengt, zorgen ervoor dat de sfeer er allesbehalve beter op wordt. De enige schuldige is dan ook hijzelf, want het publiek bewees even eerder er vrij veel zin in te hebben. Het helpt nou niet bepaald dat, wanneer je er al voor kiest om je nieuwe plaat gortdroog te draaien, je liever een rits doodsaaie visuals op het scherm achter je laat zien, terwijl je zelf volledig in het donker staat te draaien en de interactie minimaal is.

Helemaal prima als je niet de interactieve ‘kwaliteiten’ van een gemiddelde EDM-dj hebt, maar om nou voor het grootste deel van de show je mond te houden en helemaal niks extra’s te doen om iets aan je show bij te dragen? Nee, er klopt in feite vrij weinig van het optreden dat de 23-jarige dj hier weggeeft. Hij geeft er zijn eigen draai aan door de nummers van zijn nieuwbakken album zo in te delen dat er nog een beetje sprake is van wat variatie, maar dat neemt niet weg dat een liveshow als deze van begin tot eind in de verste verte geen meerwaarde heeft. Misschien dat het op een festival wel werkt, maar ook daar zal ‘ie toch echt iets meer zijn best moeten doen.