Radiohead – A Moon Shaped Pool

1035x1035-radiohead-new-album-a-moon-shaped-pool-download-stream-640x640(Album – XL Recordings) Met het negende album gaat Radiohead weinig mensen overtuigen die de band voorheen ook niks vonden. Maar voor wie na In Rainbows en The King of Limbs de liefde wat bekoeld was is A Moon Shaped Pool waarschijnlijk het album dat de vlinders in de buik weer kan doen terugkeren.

De stuwende kracht is Jonny Greenwood die met zijn werk als componist van soundtracks de soms wat inconsistente sfeer van, met name de vorige plaat, weet te doorbreken. Daarmee komt de elektronica iets verder van de voorgrond af te staan. Eerste single ‘Burn The Witch’ is daarvan een perfect voorbeeld. De strijkers tillen de beklemmende sfeer van Yorke (“a low flying panic attack”) figuurlijk naar een grotere hoogte. Maar op ‘Daydreaming’ heeft Yorke dat helemaal niet nodig. Al tijden geeft de frontman aan de staat en toekomst van de wereld beangstigend te vinden en nu uit hij dat met dieptrieste teksten (en een geweldige clip van Paul Thomas Anderson). Qua teksten is er weinig te glimlachen op dit album, maar dat moet niet toegeschreven worden aan de scheiding van Yorke. Veel van deze nummers zijn al jaren in de maak, zo ook afsluiter ‘True Love Waits’. Over dit nummer is veel geschreven maar de evolutie van de versie uit de jaren negentig(!) tot deze is representatief voor de ontwikkeling van Radiohead. De gitaarlijnen zijn verworden tot pianospel.

Vrijwel over elk nummer is wel iets te schrijven maar het komt telkens op hetzelfde neer. Vloeiende composities met prachtige zang en wisselende instrumenten. Minimalistische piano (‘Glass Eyes’), uptempo gitaar (‘Present Tense’) of strijkwerk (‘Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief’): Radiohead kan het allemaal makkelijk aan. Genieten!