Nothing – Tired Of Tomorrow

nothing_cvr_sq-0a101d4914a87ad03a4760fd241ea26bafa7f66c-s400-c85(Album – Relapse Records) Shoegazeband Nothing heeft het niet makkelijk gehad na Guilty Of Everything. De tumultueuze periode waarin de band hun tweede album Tired Of Tomorrow uitbracht heeft geleid tot een droevige sfeer en iets minder harde stijl dan voorheen. De twee nummers van de split met Whirr verraadden dit al licht.

Desalniettemin is het eerste echte nummer ‘The Dead Are Dumb’ een pareltje. Bijna een hommage aan klassieke shoegazebands met die rustige opbouwende gitaarlijnen en de ijle zang van Domenic Palmero. Op ‘Vertigo Flowers’ horen we dan deels de energie uit de intro van de plaat weer terug die ook zo kenmerkend was voor Guilty Of Everything. Dat de band pakkende nummers vol reverb kan schrijven is hiermee wel duidelijk. Deze afwisseling is kenmerkend voor de band, hoewel dit keer de rustige nummers meer de overhand hebben. Maar dat is zeker niet slecht, hoewel de band nu minder klinkt als een simpele samensmelting van Slowdive en The Smashing Pumpkins missen er toch wel wat interessante riffs om de boel overeind te houden. Daar doet een nummer als ‘Everyone Is Happy’ niks aan af. Met afsluiter ‘Tired Of Tomorrow’ raakt de band een gevoelige snaar, hoewel dit nummer ook wel erg klinkt als het verplichte melancholische piano-afsluitertje. Daadkrachtiger was Nothing geweest als dit nummer ergens tussen had gestaan en had afgesloten met een Nirvana-tribute als ‘Eaten By Worms’.

Een vergelijking met Deftones doemt op, ook zo’n band die metal-elementen weet te combineren met zachte klanken. Zo goed is Nothing zeker nog niet. Dat de band meer op zoek is gegaan naar een eigen geluid dan op het eerdere werk betekent helaas ook dat er iets van de impact verloren is. Dat zou dan op de beruchte derde plaat goed moeten komen.