Matthew And The Atlas @ Rotown, Rotterdam

De stem van Matthew And The Atlas-zanger Matt Hegarty klinkt als op eiken gerijpt: doorleeft en zwaar. Een stem à la Bruce Springsteen. Net als Springsteen is ook Hegarty een man met een missie. Hij zingt over klimaatverandering, het leven, de dood, problemen en emoties waar iedereen zich in herkent.

img_9380

Hegarty bracht met Matthew And The Atlas afgelopen maand het tweede album Temple uit. Gemoedelijke kabbelliedjes met verrassende arrangementen, loops, en elektronische drums. Bovenal een album wat live goed uit de verf zou moeten kunnen komen. En dat is vanavond zeer zeker het geval. De band klinkt als een geoliede machine. Matthew And The Atlas schittert vanavond vooral op nummers die een zekere gelaagdheid hebben. ‘Pale Sun Rose’, ‘Modern World’, ‘Graveyard Parade’.

img_9354

De touwtjes worden door Hegarty vanavond strak in handen gehouden en er wordt weinig aan het toeval overgelaten. Op de setlist is zelfs ingedeeld wie wat wanneer zegt. Het haalt de spontaniteit wat uit de avond maar het verklaart ook waarom de bandleden het maar blijven proberen bij het publiek. Want dat geeft niet veel mee en reageert lauw op vragen die de muzikanten op ze afvuren. Het grootste gedeelte van de aanwezigen lijkt het weinig te kunnen interesseren wat er op het podium gebeurt en praat overal hinderlijk luid doorheen. Zo horen we op afsluiter ‘Out Of The Darkness’ vooral het geroezemoes aan de bar. Aan Hegarty en consorten heeft het in ieder geval niet gelegen: zij zetten hun beste beentje voor en speelden een zeer solide show. Er viel genoeg te halen voor de nu-folkliefhebbers vanavond. Hopelijk hebben zij zich niet al te veel gestoord aan hun medebezoekers.