Adolescents – Manifest Destiny

adolescents-manifest-destiny-tn(Album – Concrete Jungle Records) Ze hebben misschien niet meer de reputatie meer van Black Flag, Minor Threat of Bad Brains, maar Adolescents (verantwoordelijk voor een van de beste punkrockplaten uit 1981) gaat nog steeds lekker door. Hun nieuwe album Manifest Destiny is alweer het zoveelste sinds de twintigjarige reünie tour maar dat zegt gelukkig niets over de kwaliteit.

Manifest Destiny is een heerlijk zomers plaatje geworden. Nummers als ‘Nightcrawler’, ‘Catfish’, ‘Jacobs Ladder’ en ‘Rat Catcher’ zijn exemplarisch voor het gepolijste Californische punkrockgeluid waar de band zo veel succes mee gescoord heeft en waar zeker een grote schare Fat Wreck-bands zoals Good Riddance mee gescoord hebben eind jaren negentig. Lekkere gitaarlijntjes, melodieuze zang en mid-tempo punkrock, wat wil je nog meer? Tegelijk verloochent de band haar tekstuele achtergrond niet, wat al te zien is aan de titel van het album. Verwijzend naar een 19e eeuws concept heeft de band dit subtiel verwerkt in een aantal teksten. Heel erg diepgaand is het politiek niet, maar het past wel binnen het kritische straatje van het genre.

Voor iedereen die bij Adolescents altijd denkt “dat is een band die ik toch eens moet luisteren”, is Manifest Destiny geen verkeerd plaatje om in te stappen. Het debuut is een heel stuk rauwer maar hiermee moet het toch wel goedkoper deze zomer!