Bad Religion @ Melkweg, Amsterdam

De zomer is het het seizoen voor punkrock. Dat heeft de Melkweg goed bekeken met in dezelfde week optredens van The Adolescents, Lagwagon en Bad Religion. Wij waren op de meest tropische dag van juli aanwezig bij Bad Religion.

Note to Amy heeft de ondankbare taak om de avond te openen. Als de band zijn set begint is het inderdaad een beetje triest binnen; de enige bezoekers lijken meegenomen fans te zijn en een verdwaalde enkeling blijft liever achter in de zaal hangen. Maar aan het einde van de show is deze situatie heel anders, de zaal is voor meer dan de helft gevuld en de drie snellere nummers waarmee de band afsluit behoren duidelijk tot het betere werk, wat tot een aardige publieksreactie leidt. Zeker geen verkeerde opwarmer.

Als Bad Religion aftrapt met ‘Crisis Time’ van het laatste album True North zit de sfeer er gelijk volle bak in. Dat de band sinds de comeback met The Process Of Belief een aantal op elkaar lijkende albums heeft gemaakt maakt de Melkweg niets uit, we smullen uit de hand van Greg Graffin en consorten, waarvan Brian Baker met zijn Trump is a Pig-shirt vanavond de echte showstealer is. Ondanks dat de band aan het einde is van hun Europese tournee is Graffin nog steeds goed bij stem, hoewel de inbreng van de altijd vrolijke Jay Bentley zeker niet overbodig is.

De setlist vanavond bevat voor het grote deel weinig verrassingen. Misschien zet de band ons met de opener op het verkeerde been maar er wordt maar weinig gespeeld van het laatste decennium, terwijl de jaren tachtig en negentig goed vertegenwoordigd zijn. Nummer van Against The Grain en Suffer worden luidkeels meegezongen, terwijl de energieke vijftigers in een rap tempo door blijven spelen. Dat betekent wel dat er weinig echt uitspringt (of het moet het tweeluik ’21st Century Digital Boy’ en ‘Suffer’ zijn, de eerste als echte grote hit van de set en de tweede met een gitarist van het voorprogramma in de gelederen) maar als je als Bad Religion zulke kwaliteit blijft leveren kan daar niemand over klagen. Ook de pauze voor de toegift is rap en dan kunnen we nog even los met ‘Punk Rock Song’, ‘You’ en ‘Personal Jesus’ voordat Bentley ons hartelijk bedankt en aangeeft volgend jaar alweer terug te zijn. Niets mis mee lijkt ons.

Setlist:

 • Crisis Time
 • 1000 More Fools
 • Stranger Than Fiction
 • I Want to Conquer the World
 • Come Join Us
 • Los Angeles Is Burning
 • Atomic Garden
 • New America
 • Modern Man
 • Turn on the Light
 • Anesthesia
 • Flat Earth Society
 • Against the Grain
 • God Song
 • 21st Century (Digital Boy)
 • Suffer
 • Only Rain
 • Skyscraper
 • Recipe for Hate
 • The Answer
 • Delirium of Disorder
 • Do What You Want
 • Generator
 • Overture/Sinister Rouge
 • Fuck Armageddon… This Is Hell
 • Infected
 • Sorrow

Toegift:

 • Punk Rock Song
 • You
 • American Jesus