Useless ID – State is Burning

Useless-ID-State-is-Burning-cover(Album – Fat Wreck Chords) Verdorie, hoe doet die Fat Mike dat toch steeds? Er zijn talloze punkrockbands die maar al te graag in het verleden blijven hangen, maar hij weet keer op keer degene eruit te pikken die ondanks hun gebrek aan vernieuwing de platgetreden paden toch interessant weten te maken. Het nieuwe album van de Israëlische punkrockers Useless IDState Is Burning is daarom ook weer een dikke aanrader van het label, zeker gezien hoe lang het wachten was sinds Symptoms.

‘Land of Idiocracy’ is een perfecte opener, alle fucks die je om je oren geslingerd krijgt lijken misschien puberaal en clichématig maar het hardcore punknummer krijgt zo een vette lading, zeker als het gezongen refrein de boel helemaal afmaakt. Absoluut niet bijzonder maar wel o zo lekker! Op de andere veertien nummers grijpt de band ook terug op het klassieke Californische melodieuze punkrockgeluid, soms een beetje aan de poppy kant maar als je die hooks hoort vergeef je ze dat makkelijk. Over het algemeen zijn de meeste nummers kort en snel, twee minuten is wel een beetje de favoriete lengte van de mannen. Niets te klagen toch? Een aparte vermelding verdient ‘We Don’t Want The Airwaves’, een Ramones-hommage die ook al zo goed werkte op de teaser-EP.

Een heerlijk zomers plaatje vol boze punkrockers uit het Midden-Oosten die ook nog een melodieuze kant opzoeken. Luisteren dus.