Derk Bolt – Groeten uit Verweggistan, op reis voor Spoorloos

groetenuitverweggistanDerk Bolt ken je vast van Spoorloos. Het programma dat op zoek gaat naar een verloren gewaande vader, moeder, broer, zus, vriend of ander verwant persoon. Bolt is de man in het veld. Het is verrassend om te zien dat hij vaak slaagt in zijn zoektocht. Tijdens de talloze zoektochten maak je wat mee, zo blijkt uit dit vermakelijke boek. Van slapen bij vriendelijke dorpelingen, omgaan met een voedselvergiftiging, corrupte ambtenaren tot wachten op je noodpaspoort op een vliegveld. Het leven gaat niet over rozen zou je denken in Bolts geval. Dat valt echter wel mee. Een prachtig boek met verhalen over wat je zoal on the road beleeft tijdens het maken van een tv-programma.

Bolt presenteert al ruim 21 jaar Spoorloos op zijn eigen, doortastende maar vooral integere manier. Altijd respectvol, altijd correct. De taalvirtuoos reist de hele wereld rond. Tussen de opnames door maak je dan best wel het een en ander mee. Dit boek geeft je op een speelse en uiterst zorgvuldig geschreven manier een kijkje achter de schermen. Een prima reisboek, maar ook geschikt voor op je nachtkastje of toilet. De verhaaltjes zijn allemaal op een of andere manier vermakelijk, soms zelfs ontroerend.

In compacte verhaaltjes van drie a vier pagina’s word je op het ene moment meegenomen naar Colombia, dan weer naar Azië of Afrika, terug naar Europa en weer door naar de Galapagoseilanden. Allemaal tot de verbeelding sprekende locaties. Zo ‘kijk’ je mee naar een politieagent die tevergeefs een breed lachende Afrikaanse verkoper van snuisterijen achterna zit. Dan weer wordt de ergernis beschreven die muggen met zich mee brengen. Dan geniet je mee van een Amerikaanse kerkdienst der baptisten of zie je hoe een agent ergens in the middle of nowhere toch in staat is inkomsten te ‘genereren’. Maar allemaal niet zo leuk als het vrolijk poepen in gezelschap.

Bolts boek is een rollercoaster aan verhaaltjes en locaties. Je vliegt letterlijk alle kanten op. En die rollercoaster bepaalt ook het tempo waarmee je dit boek leest. Geboeid en gefascineerd raas je door. En dan is het ook oprecht jammer dat ook dit boek een einde heeft. Dit smaakt simpelweg naar meer.

Uitgeverij: De Kring
Aantal pagina’s: 224
ISBN-nummer: 9789462970212